• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/telegraf.rs

14.09.2020

14:47

KONTROVERZNI ŠVEDSKI MODEL je šokirao svet, ali su sada objavili neverovatne podatke!

Vesti

KONTROVERZNI ŠVEDSKI MODEL je šokirao svet, ali su sada objavili neverovatne podatke!

Podeli vest

Švedski model borbe sa koronavirusom, koji je veoma kritikovan jer nije predviđao blokadu, izgleda da je dugoročno doneo odlične rezultate. Dok većina evropskih zemalja beleži stravičan porast u broju obolelih od koronavirusa, Švedska beleži stalan pad još od jula

Norveška i Danska prestigli su Švedsku po broju obolelih na dnevom nivou, iako su obe zemlje imale produžene blokade od početka pandemije.

U ovom trenutku Norveška beleži 24,8 zaraženih na 100.000 stanovnika, dok je Švedska u protekle dve sedmice indeks oborila na 24.

Kamila Stoltenberg, direktorka Nacionalnog instituta za javno zdravlje, priznala je da Norveška u poslednje vreme beleži velika žarišta i značajan porast broja novih slučajeva.

Olupina gori na ulici, jedna od žrtava urla na policiju: Snimak neposredno posle eksplozije džipa

- Postoje lokalna žarišta i u Švedskoj, ali je broj stalno u padu, dok u Norveškoj raste - rekla je Stoltenberg, inače sestra generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

Foto: AP/Photo

Ona smatra da će imunitet igrati značajnu ulogu u sprečavanju širenja infekcija u budućnosti.

- Imunitet populacije može da spreči širenje infekcije. Ali baš kao i infekcija i imunitet dolazi sa klasterima. U Švedskoj, na primer, on je verovatno viši na području Stokholma, jer je tamo bilo više zaraženih - objašnjava Stoltenberg.

Deca širom sveta se vraćaju u školske klupe, pa se virus sada širi i među mlađom populacijom

Premijerka Norveške Erna Solberg kaže da je nivo infekciju "ušao u crveno", te situaciju naziva veoma zabrinjavajućom i nepredvidivom. Ona je najavila uvođenje novih mera.

- Ukoliko broj obolelih, bez utvrđivanja izvora infekcije, nastavi da raste, i ne uspemo da stavimo širenje zaraze pod kontrolu, bićemo prinuđeni da ponovo uvedemo striktne mere. I to ne samo na lokalnom, već i na regionalnom i državnom nivou - poručila je Solberg.

Norveška agencija za javno zdravlje upozorila je građane da će sa pandemijom i ograničenjima koje ona nameće živeti sigurno još narednih nekoliko godina. Dodali su i da je već vidljivo nezadovoljstvo kod građanstva.

- Ljudi nemaju dovoljno snage i nisu u mogućnosti da se nose sa tako strogim pravilima duži period vremena. U prilog tome govori činjenica da su mladi odmah pohrlili na zabave - priča Stoltenberg.

Od 13. septembra Danska beleži 41.1 novobolelih na miliona stanovnika, dok Švedska beleži 21,5.

Foto: AP/Photo

Soren Ris Paludan, profesor virologije i imunologije na Univerzitetu Arhus kaže da nije dobro što se "porede rezultati", jer zemlje pribegavaju različitom modelu testiranja i konstrolisanja pandemije.

- Treba naglasiti da Danska ukupno imane registrovan manji broj oboleli hod Švedske, tako da imamo i mnogo manje imunih - pojašnjava profesor Paludan.

Za to vreme broj obolelih drastično raste širom Evrope, a Švedska se sprema za "obećani drugi talas".

- U Evropi smo, nažalost, primetili veliki trend rasta, a Švedska je jedini izuzetak - kaže glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel, kojeg su mnogi napadali zbog načina na koji se borio sa epidemijom.

U prilog tome da je Švedska možda i "pobednik pandemije" govori i podatak da su ih čak i SAD prešišale po broju preminulih na 100.000 stanovnika. SAD sad broji 59,2, a Švedska 57,41 preminulih na 100.000.

Švedska, koja je odbijala da uvede blokadu i zagovarala sticanje imuniteta krda zabeležila je 86.000 obolelih i oko 5.850 smrtnih slučajeva. Treba napomenuti da najveći procenat preminulih čine stariji građani. Sada, dok drugi beleže nagle skokove u broju obolelih i preminulih, Švedska gotovo jedina u svetu beleži neprekidan trend pada.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!
Politika

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!

Svedok Ramiz Ćerići, koji je bio zapovednik bataljona u 121. brigadi tzv. OVK u operatinoj zoni Paštrik, potvrdio je danas na suđenju bivšim liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju pred Specijalizovanim sudom u Hagu da je "OVK imala imala jedinstven lanac komande na čelu sa Glavnim štabom".

23.04.2024

18:29

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija