• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

24.09.2020

09:40

PSI OTKRIVAJU KORONU! "Zaposleni" su na aerodromu u Helsinkiju, a Finci tvrde da mogu nanjušiti virus sa 100% sigurnosti

Vesti

PSI OTKRIVAJU KORONU! "Zaposleni" su na aerodromu u Helsinkiju, a Finci tvrde da mogu nanjušiti virus sa 100% sigurnosti

Podeli vest

Finska je druga zemlja na svetu, a prva u Evropi, koja daje psima da nanjuše korona virus

Finska je rasporedila dresirane pse tragače na aerodorom u Helsinkiju kako bi otkrili putnike zaražene koronavirusom.

Četiri psa, različitih rasa, koje je obučilo finsko Udruženje za otkrivanje mirisa, počela su u sredu da "rade" na aerodromu, u okviru ispitivanja, koje finansira vlada, navodi AP.

Reč je o četvoromesečnom ispitivanju alternativne metode za testiranje na koronavirus, koja bi mogla da se pokaže kao isplativiji i lakši način za otkrivanje zaraženih putnika.

Finska se odlučila na ovaj potez nakon što je studija Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Helsinkiju nagovestila da psi, koji su za to dresirani, mogu da otkriju koronavirus sa skoro 100 odsto sigurnosti, prenosi Skaj njuz.

Foto: Pixabay

Profesorka sa Univerziteta u Helsinkiju, Ane Hjelm Bjorkman, ocenila je da je reč o obećavajućem metodu i poručila da će, ukoliko bude funkcionisano, to biti dobar metod za skrining i u drugim mestima, prenosi Tanjug.

Kao primer mesta na kojima bi obučeni psi mogli da "rade", navela je bolnice, luke, domove za stare, sportske i kulturne događaje, prenosi USA Today.

Ona je navela da je Finska druga zemlja na svetu, a prva u Evropi, koja daje psima da nanjuše korona virus.

Sličan program počeo je da se sprovodi na aerodromu u Dubaiju tokom leta.

Putnici koji pristali da se besplatno testiraju u okviru ovog programa u Helsinkiju ne moraju da imaju direktan fizički kontakt sa psom.

Oni treba da se obrišu maramicom, koja se onda stavlja u teglu i daje psu u odvojenoj kabini.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija