• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

26.09.2020

10:27

SARKOZI ĆE NA ROBIJU ZBOG GADAFIJEVIH PARA! Bivši francuski lider u velikom problemu!

Vesti

SARKOZI ĆE NA ROBIJU ZBOG GADAFIJEVIH PARA! Bivši francuski lider u velikom problemu!

Podeli vest

Sud u Parizu odbio zahtev bivšeg predsednika Francuske da odbaci slučaj u kojem je optužen da je od pokojnog libijskog lidera nelegalno uzeo 50 miliona evra za svoju kampanju 2007. Suđenje mu počinje 5. oktobra

Bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi (65) mogao bi da završi u zatvoru zbog para koje je uzeo od pokojnog libijskog vođe Muamera el Gadafija. Pariski apelacioni sud u četvrtak je odbio Sarkozijev zahtev da se odbaci slučaj u kojem je optužen da je od Gadafija nelegalno uzeo 50 miliona evra za svoju predsedničku kampanju 2007. Tako mu je suđenje zakazano za 5. oktobar i biće jedini bivši francuski predsednik kojem će se suditi za kriminal počinjen dok je bio na funkciji.

Hteo da utiče na sudije

Uprkos tome što je, kako mediji pišu, pokušao da utiče na sudije, apelacioni sud je odbio svaku pojedinačnu stavku iz Sarkozijeve žalbe. Njegov advokatski tim kaže da se celo francusko pravosuđe urotilo protiv njihovog klijenta, dok je udruženje Šerpa (Sherpa), koje se bori protiv finansijskog kriminala i koje je zapravo pokrenulo sudski postupak protiv Sarkozija, zadovoljno odlukom suda.

Advokat Šerpe Vinsent Brengart kaže da su sudije uspele da se odupru raznim pritiscima.

- Hvala Bogu na tome. Sarkozi mora da odgovara za svoja kriminalna dela - rekao je Brengart.

Sarkozi je Gadafijeve pare dobio u kešu u tri kofera, a oprao ih je preko banaka u Panami i Švajcarskoj

 

Bivšeg francuskog predsednika terete da je za svoju kampanju 2007. od Gadafija uzeo pare, zahvaljujući čemu je došao na vlast. Sarkozi je zvanično prijavio da je za tu kampanju potrošio 21 milion evra, koliki je bio zakonski limit. U papirima je prikazao da nije dobio pojedinačnu uplatu veću od 7.500 evra, koliki je bio propisani maksimum. Međutim, postoje dokazi da je od Gadafija dobio čak 50 miliona evra, koji su mu doneti u tri kofera u kešu. Te pare oprao je preko bankovnih računa u Panami i Švajcarskoj i iskoristio ih za kampanju. Sarkozi je Gadafiju zauzvrat obećao da će iskoristiti svoj uticaj kako bi popravio odnose Libije i Zapada, te ga je tako pozvao u Pariz odmah nakon što je dobio izbore i nazvao ga "bratskim liderom".

Da je Sarkozi zahvaljujući libijskim parama došao na vlast u Francuskoj, prvi put se čulo 2011. Te godine u martu Sarkozi je uz pomoć nekoliko saveznika NATO započeo vazdušne udare na Libiju pod izgovorom da štiti libijski narod. Bombardovanje je trajalo sve do oktobra, kad su Gadafija brutalno ubili islamski militanti. Tokom vojne intervencije NATO Gadafijev sin Saif el Islam evropskim medijima je otkrio da je njegov otac dao 50 miliona evra Sarkoziju za predizbornu kampanju.

Brojni dokazi

Tadašnji francuski predsednik negirao je optužbe, ali je godinu dana kasnije, 2012, nakon što je Sarkozi izgubio izbore za drugi mandat, istraživački sajt Medijapart objavio dokument koji dokazuje Gadafijeve tvrdnje. Tada je i zvanično započela istraga o nelegalnoj libijskoj donaciji Sarkoziju. Tokom istrage prikupljeno je mnogo dokaza protiv bivšeg predsednika Francuske, među kojima je i audio-snimak njegovog razgovora sa Gadafijem 2007. u Tripoliju, tokom kojeg je tražio pare za kampanju.

 

Ubio Gadafija da bi zataškao kriminal

Svetska javnost veruje da je Nikola Sarkozi napao Libiju 2011. s namerom da ubije Gadafija i da tako pokuša da zataška svoje kriminalno delo. Tome u prilog idu i novinski izveštaji u kojima je navedeno da tadašnji američki predsednik Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron, koji su takođe učestvovali u vojnoj intervenciji, nisu bili za to. Pisalo se da se Obama posebno protivio bombardovanju Libije, ali da je na kraju pristao samo da bi izrazio podršku NATO savezniku.
Devet godina nakon tog bombardovanja, u Libiji još traje građanski rat.

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Perica

pre 3 godine

Pa on jeste kriminalac i trebalo je odavno da bude u zatvoru

zoki

pre 3 godine

Pišete o 50 miliona koje je uzeo Sarkozi a nepišete o 50 milijardi koje je uzela Francuska -- GDE JE TO ZAVRŠILO ??? Ili je pojela maca ???

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59