• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

29.09.2020

14:00 >> 16:03

(UŽIVO) SVE KRVAVIJE U NAGORNO KARABAHU! Kremlj opominje Erdogana, povećava se broj civilnih žrtava!

Vesti

(UŽIVO) SVE KRVAVIJE U NAGORNO KARABAHU! Kremlj opominje Erdogana, povećava se broj civilnih žrtava!

Podeli vest

Jermensko Ministarstvo odbrane može biti primorano da tokom eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu primeni oružje velikog dometa, saopšila je portparolka Ministarstva Šušan Stepanjan

Na kontakt liniji u Karabahu nastavljaju žestoke borbe saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana. Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Jermenije javilo je da je jermenska vojska tokom jutarnje bitke uništila azerbejdžanska oklopna vozila, ali i oborila njihov helikopter 

Portparolka Stepanjan je rekla da je najava primene oružja velikog dometa uslovljena činjenicom da azerbejdžanske snage koriste teške raketne lansere, artiljeriju krupnog kalibra i sisteme "Smerč".

15:00 - Azerbejdžan: Jermenska strana od početka konflikta usmrtila 11 civila, a ranila 33

Jermenska strana je artiljerijskim gađanjem po teritoriji Azerbejdžana od početka konflikta usmrtila 11 civila, a ranila 33, saopšteno je iz azerbejdžanskog Generalnog tužilaštva.

Azerbejdžan optužuje jermensku stranu da se granatiranje škola, stambenih objekata, bolnica, vrtića i administrativnih objekata i dalje nastavlja.

Pored toga, navodi se u saopštenju, tokom granatiranja jermenske strane oštećeno je 65 stambenih objekata, kao i pet drugih civilnih zdanja.

Iz Tužilaštva dodaju da je upravo iz tog razloga azerbejdžanska vojska i pokrenula veliku vojnu kontraofanzivu duž celog fronta.

14.15 - Baku preti uništavanjem jermenskih S-300

Oružane snage Azerbejdžana uništiće protivvazdušne raketne sisteme S-300 jermenskih Oružanih snaga koji se kreću ka Karabahu, izjavio je portparol Ministarstva odbrane zemlje pukovnik Vagif Dargahli.

„Prema našim obaveštajnim podacima, protivvazdušni raketni sistemi S-300 koji pokrivaju vazdušni prostor Jerevana povučeni su sa borbene dužnosti i kreću se prema okupiranim teritorijama (Nagorno-Karabahu). Izjavljujemo da ih čeka sudbina uništene vojne tehnike jermenske vojske u Nagorno-Karabahu. Poslednje borbe još jednom pokazuju da je mit o nepobedivosti jermenske vojske neosnovan“, rekao je Dargahli.

13.50 - Sve izjave o vojnoj podršci Jermeniji ili Azerbejdžanu dolivaju ulje na vatru u sukobu između ovih zemalja, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Kremlj, pre svega, polazi od potrebe za što skorijim prekidom vatre i borbenih dejstava. Sve izjave o bilo kakvoj vojnoj podršci ili vojnim aktivnostima nedvosmisleno dolivaju ulje na vatru. Mi smo kategorički protiv toga i ne slažemo se sa takvom postavkom problema - odgovorio Peskov na pitanje da li Kremlj razmatra mogućnost vojne podrške Jermeniji, na primer, preko ODKB-a.

Zaoštravanje sukoba u Nagorno-Karabahu je tema za duboku analizu i raspravu u okviru Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti, dodao je Peskov.

Foto: Reuters

- Trenutna situacija, trenutna borbena dejstva na liniji dodira teme su za duboku analizu u okviru organizacije i, naravno, za moguću diskusiju u organizaciji. Što se ostalog tiče, uzdržaću se od bilo kakvih komentara, samo na osnovu toga što je ovo izuzetno osetljivo pitanje gde svi treba da budu apsolutno oprezni - precizirao je portparol.

Peskov je dodao i da je Rusija u stalnom kontaktu sa Azerbejdžanom, Jermenijom i Turskom u vezi sa situacijom u Nagorno-Karabahu.

- Prikupljamo sve informacije o onome šta se dešava na liniji dodira. Pažljivo pratimo sve novosti, analiziramo situaciju i koristimo to znanje za formiranje našeg budućeg stava, određivanja daljih koraka zajedno sa našim partnerima u grupi OEBS-a - objasnio je Peskov novinarima.

Foto: Reuters

Rusija poziva partnerske zemlje, uključujući Tursku, da pomognu da se sukob između Jermenije i Azerbejdžana vrati u političko-diplomatske tokove, dodao je Peskov.

- Pozivamo sve zemlje, posebno naše partnere kao što je Turska, da učine sve kako bi ubedili suprotstavljene strane da prekinu vatru i vrate se na mirno rešenje ovog dugotrajnog sukoba političkim i diplomatskim sredstvima - istakao je Peskov. 

U utorak je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio da je Turska spremna da podrži Azerbejdžan i za pregovaračkim stolom i na bojnom polju.

13:30 - Jedan civil poginuo je u granatiranju jermenskog Vardenisa na granici sa Azerbejdžanom, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Jermenije.

- Oružane snage Azerbejdžana izvele su napad na vojnu i civilnu infrastrukturu rejona Vardenis, čija meta je bilo civilno stanovništvo, usled čega je poginuo jedan civil - navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuku Ministarstva.

Ministarstvo smatra da Azerbejdžan, "ignorišući pozive međunarodne zajednice o okončanju ratnih dejstava, uz aktivnu podršku Turske, proširuje zonu borbenih dejstava, uključujući u nju i teritoriju Jermenije. Jermenija i Arcah (Karabah) daće srazmeran odgovor na pokušaje Azerbejdžana da ugrozi mir i bezbednost u regionu", ističe se u saopštenju ministarstva.

13.00 - Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da Turska podržava Azerbejdžan i da će i dalje biti uz Azerbejdžan. Više o tome čitajte OVDE.

 

10.10 - Tokom borbi u Nagorno-Karabahu jermenske oružane snage oborile su azerbejdžanski helikopter, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan.

„Naši su upravo oborili helikopter. Verovatno helikoptere“, napisao je Ovanisjan na svojoj Fejsbuk stranici.

 

 

Potparol jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan rekao je da su jedinice odbrambene vojske Artsah (Nagorno-Karabah) oborile dva helikoptera koristeći prenosne raketne bacače zemlja-vazduh "Igla".

 

 

09.30 - Oružane snage Azerbejdžana gađale su vojnu jedinicu u jermenskom gradu Vardenis, izjavila je portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan. Više o tome čitajte OVDE.

 

 

09.10 - Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je snimke napada snaga Nagorno Karabaha na azerbejdžanske trupe. Više o tome čitajte OVDE.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Baku i Jerevan se međusobno optužuju za početak borbenih dejstava.

U Jermeniji je uvedeno ratno stanje, objavljena opšta mobilizacija i zabranjen izlazak iz zemlje muškarcima od 18 do 55 godina. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas.

Sukob u Nagorno-Karabahu započeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcepljenje od Azerbejdžanske SSR. Posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a, na čijem su čelu tri kopredsedavajuća – Rusija, SAD i Francuska. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija štiti interese nepriznate republike, s obzirom da Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija