• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.09.2020

07:00

ŠTA SU SRBIMA JERMENI?! Došli su na Kosovski boj kao turski najamnici, a onda su ugledalii srpske crkve... TRI SUDBINSKA SUSRETA DVA NARODA, jedan je bio presudan po nas...

Vesti

ŠTA SU SRBIMA JERMENI?! Došli su na Kosovski boj kao turski najamnici, a onda su ugledalii srpske crkve... TRI SUDBINSKA SUSRETA DVA NARODA, jedan je bio presudan po nas...

Podeli vest

Jermenija i Srbija imaju tradicionalne prijateljske veze koje je u 13. veku uspostavio Sveti Sava, na čiji poziv su jermenski graditelji dolazili u Srbiju i podizali srpske srednjovekovne manastire

Taj, prvi sudbinski susret Srba i Jermena, dogodio se 1218. kada je Sveti Sava obilazeći istočne hrišćanske zemlje, posetio i kilikijsku Jermeniju, u kojoj se 700 godina kasnije dogodio veliki genocid

Zadivljen jermenskim crkvenim graditeljstvom i umećem njihovih neimara, on poziva jermenske graditelje u Srbiju. Majstori su došli u Srbiju i sagradili manastir Vitovnicu, pored reke Vitovnice u blizini Petrovca na Mlavi, u istočnoj Srbiji. O tome svedoče i natpisi u kamenu na srpskom i jermenskom jeziku. Jermenski stil u graditeljstvu ostavio je veliki uticaj na Moravsku školu srpskog sakralnog graditeljstva, tako da su istraživanja pokazala da su i Studenica i Žiča ugradile u sebe nasleđe ovog dalekog, a nama duhovno jako bliskog naroda.

Legenda kaže da se drugi sudbinski susret Srba i Jermena dogodio na Kosovom polju 1389. godine. Kao vazali Osmanlija, jermenski vojni odredi došli su na Kosmet. Videvši u daljini srpske crkve po lepoti slične jermenskim, shvatili su da su obmanuti i da će se boriti protiv hrišćana (kao vazalima bilo im je obećano da neće imati obavezu da ratuju sa hrišćanima).

Tada jermenski odredi prelaze na srpsku stranu i bore sa pod srpskom zastavom. Preživeli vojnici ostaju u Srbiji i naseljavaju se na planini Ozren u blizini Sokobanje. Inače Jermeni kažu da taj deo Srbije najviše podseća na njihovu otadžbinu. Ovi ratnici sa Kosova na planini Ozren grade jermenski manastir Svetog Arhangela Gavrila– i danas poznat kao Jermenčić.

Foto: sr.wikipedia.org

 

U kasnijim vekovima jermenski monasi bežeći na zapad tu su se zaustavljali, neki i ostajali. I danas je među tamošnjim Srbima opstala priča da na poljima oko manastira raste kavkaski šafran, čije su seme jermenski monasi doneli iz otadžbine.

Manastirske relikvije nisu sačuvane, izuzev bronzanog pečata u obliku romboida, koji na jednoj strani ima lik Svetog Arhangela, a na drugoj motiv sa istočnjačkom šarom, što svedoči o ulozi Jermena u njegovom podizanju i kasnije bogosluženju.

Sredinom 19. veka Jermenčić je "manastirište" u mestu Jermenčiću. To je stara "crkvina" na koju je 1864. godine skrenula pažnju jedna žena. Počeo se tu od tada pobožni narod okupljati i od priloga će uslediti obnova. Prve ostatke manastira otkrio je Nasta Kostić iz Soko Banje u Srpsko-turskom ratu, i tada je podignuta jednobrodna crkva od kamena, posle čega je više puta menjana.

Svake godine, na praznik Svetog Arhangela Gavrila, 26. jula, organizuje se sabor, kada se kod manastira okuplja veliki broj ljudi.

Treći sudbinski susret dogodio se u Beču. Jermenski monaški red – mehitarista, prešavši iz Trsta u Beč, dobio je dozvolu od carice Marije Terezije da osnuju štampariju. I ona se osniva 1818., a prvo što se u njoj štampa bila su dela Vuka Stefanovića Karadžića za koga je štamparija izlila srpska ćirilična slova po njegovoj zamisli.

Zahvaljujući jermenskim monasima tada su štampani Vukov rečnik, Zbirka srpskih narodnih pesama ( Pesmarica) i Vukov prevod Novog zaveta. U istoj štampariji 1847.g., štampan je i prvi primerak „Gorskog vjenca“, pod Njegoševim nadzorom.

I nadalje, kad god smo dolazili u susret sa Jermenima, ako nismo imali dobra, lošeg nismo sretali.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
crnisin

pre 3 godine

ako nista drugo, a ono pravoslavni sapatnici u zulumu od turaka osmanlija, cije su oni bili i jos vece zrtve od nas

Aleksa

pre 3 godine

Da nam nas Gospod ISUS HRIST da priliku da se sva pravoslavna braća ujedine pod jednu zastavu ! AMIN

sledeća vest

Izbori 2024

Da li će tajkunska opozicija i danas divljati i praviti cirkus? Nastavlja se rasprava o izboru predsednika parlamenta! Uživo
Izbori 2024

Da li će tajkunska opozicija i danas divljati i praviti cirkus? Nastavlja se rasprava o izboru predsednika parlamenta!

U Skupštini Srbije danas se nastavlja rasprava o izboru predsednika parlamenta. Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su u ponedeljak o predlogu, koji je obrazlagao šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov, da predsednik Skupštine Srbije bude potpredsednica SNS Ana Brnabić. Taj predlog podržale su Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Jedinstvena Srbija, Pokret ujedinjenih penzionera Srbije, dok su se protiv izjasnile Srbija protiv nasilja, Nova Demokratska stranka Srbije, Mi glas iz naroda dr Branislav Nestorović i Mi glas iz naroda.

19.03.2024

09:59

Vesti

Analiza publiciste Nikole Milovančeva ogolila pravu istinu: Vojvođanin poštuje svog suseda i njegovu veru!
Politika

Analiza publiciste Nikole Milovančeva ogolila pravu istinu: Vojvođanin poštuje svog suseda i njegovu veru!

Veliki deo javnosti su iznenadili objavljeni dubrovački istupi Dinka Gruhonjića, vanrednog profesora novosadskog univerziteta, koji su odisali neskrivenom mržnjom prema državi u kojoj se, došavši iz druge sredine, našao i nalazi svoje uhljebljenije, kao i patološkom mržnjom prema većinskom narodu u toj državi, i prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi. Možda toga iznenađenja ne bi bilo, da je naša javnost, na neke ranije izjave istog kreatora (ili zvučnika?), reagovala oštrije i kazala: dosta je sada, prešao si meru, ako ti ne valja ovde – put pod noge, tamo odakle si došao ili bilo gde drugde!

19.03.2024

09:45

TV

Putin pokidao na izbore, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom!
Live TV

Putin pokidao na izbore, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom!

Francuska je primila znanju rezultate predsedničkih izbora u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Francuske. Prema oceni francuskog diplomatskog resora, izbori su protekli s nizom neregularnosti, a Pariz je izrazio žaljenje zbog odsustva posmatračke komisije OEBS-a. Ministarstvo inostranih poslova Francuske je navelo da "nikada ne priznaje" rezultate izbora u Rusiji. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su književnici dr Radovan Kalabić i Igor Ivanović.

19.03.2024

10:00

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede!
Live TV

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede!

Pobeda Vladimira Putina na predsedničkim izborima u Rusiji je ubedljiva. Kako pokazuju podaci centralne izborne komisije, on je dobio 58 miliona glasova, što je najveća cifra glasanja od 1991. godine. Stari novi predsednik Rusije nije krio zadovoljstvo zbog izbornog rezultata, ali je glavno pitanje: šta će Putinova pobeda doneti svetu! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost, advokat Branko Pavlović i potpredsednica SRS-a Vjerica Radeta.

19.03.2024

09:39

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59