• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/politika

30.09.2020

11:09

HOLANDIJA PRETI NAPUŠTANJEM EVROZONE! Ako u Frankfurtu nastave da doštampavaju evro, prvi šav pući će u Amsterdamu, Lagardova uzalud smiruje tenzije!

Vesti

HOLANDIJA PRETI NAPUŠTANJEM EVROZONE! Ako u Frankfurtu nastave da doštampavaju evro, prvi šav pući će u Amsterdamu, Lagardova uzalud smiruje tenzije!

Podeli vest

Dokle Evropska centralna banka ima nameru da doštampava evre i njima kupuje akcije privrede članica EU, posrnule pred virusom korona?

Nakon prolećnih nadgornjavanja oko fonda za pomoć u nošenju s posledicama pandemije i letnje pauze, članovi Upravnog odbora ECB (UO ECB) zavadili su se oko daljih poteza banke u Frankfurtu. ECB je u junu najavila da će zarad podsticaja privredi evrozone usred pandemije izdvojiti 1,35 biliona evra za najnoviji vanredni program kupovine akcija.

Program novodoštampanog novca biće aktivan do juna 2021. ili dok banka ne oceni da je kriza prošla, poručila je u to vreme uprava ECB. Ali, kada je korona kriza u evrozoni i Evropi prošla? Početkom ove sedmice izbila je nova kavga u UO ECB.

Naime, letošnji privredni oporavak evrozone u tragovima nagnao je "severnjačko krilo" upravnog odbora ECB da se na zatvorenoj sednici, odakle versti cure do Rojtersa, diskretno založi da se okanu daljeg usijavanja evrokovnica ne bi li municiju sačuvali za sledeću eventuralnu krizu.

Na drugom kraju bojnog polja Italijan Fabio Paneta, član UO ECB, zatražio je da banka ostane širokih nazora pred mogućim izazovima.

"Asimterični rizici traže asimetrična reagovanja. Bolje je da pogrešimo čineći više nego čineći manje", ocenio je Paneta, po mnogima viđen za predsednika banke u Frankfurtu jednog dana.

Na ovu Panetinu izjavu berzanski posmatrači odmah su se dosetili da je bivši predsednik ECB Mario Dragi 2014.godine u vreme finansijske krize u EU izgovorio gotovo istu rečenicu o tome koliko je rizično da se uradi manje nego što je potrebno. Ubrzo nakon toga Dragi je objavio da ECB ulazi u svoj prvi veliki krug doštampavanja evra koji je na jedvite jade okončan 2018. godine.

Panetinu poruku sa UO ECB na berzama su protumačili kao naznaku da će na poslednjem ovogodišnjem sastanku u decembru banke objaviti da će sa SOS akcijom uveliko nastaviti i juna 2021.

Foto: Tanjug/AP

Kristin Lagard

Ta berzanska reakcija nije prijala "severnjačkom krilu". Kristin Lagard, predsednica ECB, našla se pred salvom pitanja evroparlamentaraca u Komitetu za finansije EU. Ključno pitanje Lagardovoj postavio je Holanđanin Derk Jasn Eping, član šartije evropskih konzervastivaca.

"Da li je najnoviji spasilački fond (korona fond) privremeni ili trajni mehanizam ECB", pitao je Eping. Jer, ako postane trajni fond, onda evrozona postaje permanentna unija za transfer novca. U tom slučaju, Holandija ne bi imala drugog izbora već da napusti evrozonu, procenio je Eping.

Na to je Lagardova istakla da je reč o "jendokratnom" SOS programu, ali da će banka vrlo pažljivo nastaviti da motri finansijsko-priredni razvboj situacije sa koronom do kraja godine.

Lagardova nije krila da u UO postoje "iznijansirano različita mišljenja",  kao i da je "komprmis moguć ako su razilaženaj u stavovima nevelika".

Jesenja eskalacije drugog kruga pandemije donosi i nove izazove privrednom rastu. Da li će ECB svoj spasilački fond održati i naredne jeseni, odnosno koliko će UO tim povodom biti složan, sotaje da se vidi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija