• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

30.09.2020

15:24

PREDSEDNIK ALIJEV IMA JEDAN USLOV ZA MIR: Azerbejdžan će povratiti svoje teritorije! (VIDEO)

Vesti

PREDSEDNIK ALIJEV IMA JEDAN USLOV ZA MIR: Azerbejdžan će povratiti svoje teritorije! (VIDEO)

Podeli vest

Azerbejdžan mora da uspostavi teritorijalni integritet i spreman je da prekine vojne operacije u Karabahu ako se jermenske trupe potpuno povuku iz regiona, izjavio je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev

- Jermenija mora da odustane od okupacione politike. Umesto toga, jermenski premijer postavlja nam uslove, postavio nam je sedam uslova. Nedavno sam izjavio da te uslove odbijamo. Mi imamo samo jedan uslov – da Oružane snage Jermenije u punom sastavu i odmah napuste naše krajeve - rekao je Alijev na sastanku sa ranjenima u borbama.

- Ovaj uslov je na snazi i ako ga jermenska vlada ispuni – borbe će prestati, krv će prestati da se proliva i u regionu će se uspostaviti mir. Mi želimo mir i želimo rešenje sukoba - naglasio je azerbejdžanski lider.

Prema njegovim rečima, pozivi na dijalog u svetlu zaoštravanja sukoba u Nagorno-Karabahu su neprikladni.

- Kako je poznato, postoji međunarodni format koji se bavi pregovorima. Nažalost, taj format nije postigao nikakve rezultate. Zbog toga smatram da su u trenutnim uslovima pozivi bilo koje strane na dijalog neumesni - istakao je Alijev.

On je primetio da je jedini razlog zbog kojeg je Azerbejdžan bio odan pregovorima bila nada.

- Ohrabrivali su nas i davali nam određene signale: budite strpljivi i pitanje će se rešiti. Međutim, upozoravao sam da će, ako pregovori ne daju rezultate, Azerbejdžan to pitanje rešiti vojnim putem. Naš cilj je pravedan, želimo da vratimo svoj teritorijalni integritet i to ćemo učiniti. Azerbejdžan mora da uspostavi teritorijalni integritet. Borbe koje traju četvrti dan imaju za cilj obnavljanje istorijske pravde. Nagorno-Karabah je istorijska teritorija Azerbejdžana - rekao je Alijev.

Alijev je dodao da niko ne može naterati njegovu zemlju da napusti teritorije nad kojima su uspostavili kontrolu tokom četvorodnevnih borbi u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu.

- Tokom četvorodnevnih borbi azerbejdžanska vojska je, sprovodeći uspešne operacije, oslobodila strateške kote, nekoliko naselja. Nakon duge pauze vratili smo se na svoje zemlje, razvili tamo svoju zastavu i više nas niko ne može isterati - rekao je Alijev.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mesta na liniji dodira u Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika.

Prema izjavama Ministarstva odbrane Jermenije, Karabah je bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima. Jerevan je tvrdio da je Baku započeo ofanzivu u pravcu Karabaha.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17