• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.10.2020

08:44

NE JENJAVA SUKOB U NAGORNO-KARABAHU! Jermenija objavila broj poginulih, Putin i Makron pozvali na prekid oružanih dejstava!

Vesti

NE JENJAVA SUKOB U NAGORNO-KARABAHU! Jermenija objavila broj poginulih, Putin i Makron pozvali na prekid oružanih dejstava!

Podeli vest

U sukobima u Nagorno-Karabahu u proteklom danu stradale su 23 osobe sa jermenske strane čime je ukupan broj žrtava porastao na 104, saopštio je vladin informacioni centar


Kako prenosi Rojters, desetine ljudi su ubijene, a stotine su ranjene u borbama od nedelje koje su se proširile i van granica Nagorno Karabaha, preteći da se preliju u sveopšti rat izmedu bivših sovjetskih republika Azerbejdžana i Jermenije.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je svoje podatke o gubicima Oružanih snaga Jermenije u vojnoj tehnici tokom vojnih sukoba na liniji dodira u Nagorno-Karabahu.

 

„Od jutra 27. septembra do 21.30, 30. septembra, neprijatelj je pretrpeo značajne gubitke u ljudstvu, vojnoj i borbenoj tehnici i bio prinuđen da se povuče sa ranije zauzetih položaja i važnih područja duž čitavog fronta“, saopštilo je Ministarstvo.

Kako se navodi, ukupni gubici tokom ovog perioda su: do 200 tenkova i drugih oklopnih vozila; 228 artiljerijskih oruđa, raketnih sistema i minobacača; 30 sistema PVO; šest komandnih punktova i osmatračnica; skladišta municije; više od 110 automobilske tehnike; jedan protivavionski raketni sistem S-300.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mesta na liniji dodira u Nagorno-Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika.

Prema navodima Ministarstva odbrane Jermenije, Nagorno-Karabah je bio meta vazdušnih i raketnih napada. Jerevan tvrdi da je Baku započeo ofanzivu u pravcu Karabaha.

O eskalaciji sukoba razgovarali su i predsednici Rusije i Francuske Vladimir Putin i Emanuel Makron. Oni su pozvali zavađene strane da se maksimalno uzdrže od nasilja i što pre obustave neprijateljstva, saopštio je Kremlj.

Lideri su u razgovoru koji je inicirala francuska strana, detaljno razgovarali o značajnom pogoršanju situacije u zoni konflikta u Nagorno-Karabahu. Izražena je ozbiljna zabrinutost u svetlu nastavljenih neprijateljstava velikih razmera, navodi se u saopštenju.

Foto: Reuters


"Putin i Makron su pozvali zavađene strane da primene hitno i puno primirje, smanje tenzije i pokažu maksimalnu uzdržanost", naveo je Kremlj, prenosi TAS S.

Za to vreme jermenski premijer Nikol Pašinjan u razgovoru sa sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom rekao je da aTurska ne namerava da odustane od svojih destruktivnih stavova, prenela je pres služba jermenske vlade.

"Premijer Pašinjan je ukazao Šarlu Mišelu na destruktivne stavove Turske i istakao da je neprihvatljivo mešanje zvanične Ankare u Nagorno Karabahu", saopštila je pres služba u Jerevanu, preneo je TAS.

Jermenski premijer je upozorio da su prestanak oružanih sukoba i potpuno povlačenje Turske iz konflikta uslovi bez kojih se ne mogu obnoviti mirovni pregovori. Mišel je predočio da je hitna obustava neprijateljstava neophodna da bi se ponovo pokrenuo mirovni proces u okviru OEBS-ove Minsk grupe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija