• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

05.10.2020

07:00

TAJNE MISTERIOZNE SOFTVERSKE KOMPANIJE - PALANTIR! Rade za CIA i FBI, pomagali u hvatanju Bin Ladena!

Vesti

TAJNE MISTERIOZNE SOFTVERSKE KOMPANIJE - PALANTIR! Rade za CIA i FBI, pomagali u hvatanju Bin Ladena!

Podeli vest

Američka softverska kompanija „Palantir“ jedna je od najtajanstvenijih na svetu. Postoji već 17 godina, do skora se nije znalo ni gde joj je sedište, a klijenti su joj CIA, FBI, NSA, policija, a američki mediji tvrde da su imali značajan udeo u hvatanju Osame Bin Ladena

Ova kompanija je posle 17 godina izašla na berzu, pa su zbog toga otkrivene neke njene tajne.

Izlazak na berzu "Palantira" najveća je tehnološka ponuda na Vol stritu od prošlogodišnjeg pojavljivanja Ubera i Sleka, piše AP.

Ne samo što je tajnovita, već je za mnoge ova softverska kompanija i ozloglašena, te je prate brojne kontroverze, a pogotovo što je, kako se smatra. osnovana novcem CIA. Iako ima veoma respektabilne klijente, za 17 godina rada nikada nije ostvarila profit, pokazali su dokumenti koji su objavljeni uoči izlaska na berzu, I pored toga, samo prvog dana na berzi, vrednost njenih akcija zabeležio je skok od 31 odsto.

Prema onome što se pomalo zna o ovoj kompaniji, ona navodno pomaže vladama i tajnim službama u lovu na teroriste i kriminalce, pa je njen poslovni model tajnovitost.

Budući da je izašla na berzu, sada se saznalo da joj je vrednost procenjena na 22 milijarde dolara, ima 125 klijenata, među kojima su CIA, FBI, NSA, američki marinci, policija nemačke pokrajine Hesen... Sedište joj je u Silicijumskoj dolini i ima oko 2.400 zaposlenih.

Kako su objavljivali američki mediji, "Palantir" je pomagao u otkrivanju skrovišta Osame bin Ladena, ali i investicionog prevarante Bernija Madofa.

Foto: Reuters/AP

Osnivači kompanije su Aleks Karp i Peter Til, koji će izlaskom na berzu uzeti milijarde za svoju kompaniju.

Til je jedan od najbogatijih Nemaca, koji je veliki novac već zaradio preko svoje mnogo poznatije kompanije "Pej Pal".

Njegov partner ima pomalo neobičan životni put. Iako Amerikanac, studirao je na Geteovom univerzitetu u Frankfurtu kod čuvenog nemačkog filozofa Jirgena Habermasa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija