• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

13.10.2020

21:19

ŠVEĐANI BILI UBEĐENI DA IMAJU NAJBOLJI MODEL BORBE PROTIV KORONE! Ipak,  brojke skaču, a stručnjaci imaju loše prognoze

Vesti

ŠVEĐANI BILI UBEĐENI DA IMAJU NAJBOLJI MODEL BORBE PROTIV KORONE! Ipak, brojke skaču, a stručnjaci imaju loše prognoze

Podeli vest

Čitav svet ponovo gleda u Švedsku koja je u uzletu drugog talasa beležila minimalan broj obolelih u trenutku kada je korona već počela da gori u ostatku Evrope

Iako se u zemlji, koja od početka pandemije nije uvodila rigorozne mere, ni sada ne beleži veliki broj obolelih, skok je na dnevnom nivou ipak primetan, zbog čega su i stručnjaci zabrinuti.

Naime, tokom jula kada je korona ponovo buknula, te su i u Srbiji obarani rekordi po broju obolelih i preminulih, virus u Švedskoj je bio u tihom hodu. Tada su lokalni, ali i neki švedski stručnjaci rekli da je švedski model dao očigledne rezultate, te da je verovatno došlo do sticanja kolektivnog imuniteta... Međutim, brojke poslednjih dana govore da i nije baš tako.

U Švedskoj već dve nedelje beleže znatan skok broja obolelih na dnevnom nivou. Tokom septembra u proseku su beležili oko 300 novih slučajeva, da bi od početka oktobra taj broj dolazio i do 835. Iako je to značajno manje zaraženih u odnosu na jun, kada su znali da beleže i po 1.500 slučajeva na dan, stručnjaci su zabrinuti da bi svako "oglušavanje o preporuke" zemlju moglo skupo da košta.

Foto: Tanjug/AP

Tom Briton, matematičar i prognostičar sa Univerziteta u Stokholmu kaže da bi do kraja godine u zemlji moglo da umre najmanje još 1.000 ljudi, ako se ljudi opuste i prestanu da se pridržavaju propisanih mera, odnosno prestanu da održavaju distancu i da nose maske.

Kako bi skrenuli pažnju građanima da je sada važnije nego ikada da se pridržavaju mera, vlasti ističu da je samo za četiri dana registrovano 2.200 novoobolelih. Ono što ih teši jeste da je od petka preminulo pet osoba, čime je crni bilans Švedske skočio na 5.899.

Podsetimo, stopa smrtnosti po glavi stanovnika u Švedskoj je nekoliko puta veća nego kod njenih nordijskih suseda, ali niža od zemalja poput Španije, Italije i Velike Britanije, koje su se opredelile za "zaključavanje".

Zato vlasti apeluju na građane da se i dalje pridržavaju "zdravog razuma" kako ne bi došli u situaciju u kojoj su trenutno mnoge evropske zemlje, koje su se, opet, našle pred blokadom.

Da je situacija sve gora govori podatak da Belgija od večeras ponovo uvodi policijski čas. O istom razmišlja i Francuska, dok je Nemačka već uvela rigoroznije mere i policijski čas u Frankfurtu i Berlinu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija