Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnik

19.10.2020

07:00

REŠENJE JEDNE OD NAJVEĆIH MISTERIJA? Olupina nemačkog broda krije ostatke Ćilibarske sobe?! (FOTO)

Vesti

REŠENJE JEDNE OD NAJVEĆIH MISTERIJA? Olupina nemačkog broda krije ostatke Ćilibarske sobe?! (FOTO)

Podeli vest

Olupina nemačkog broda, potopljena poslednjih dana Drugog svetskog rata, možda krije ostatke Ćilibarske sobe, jedne od najvećih nerešenih istorijskih misterija.

Ronioci predvođeni Tomažem Štahurom, otkrili su ostatke broda "Karlsrue" na dnu Baltičkog mora, nedaleko od gradića Uštka, na dubini od 88 metara, posle više od godinu dana potrage.

Brod dug 66 metara poslednji je koji je isplovio iz Kalinjingrada, tada poznatog kao Keninsberg, koji je bio pod nemačkom okupacijom. Učestvovao je u aprilu 1945. godine u masovnoj evakuaciji Nemaca iz tog dela, tada poznatog kao Istočna Pruska, koji je u to vreme pripadala Nemačkoj, piše Lajvsajens.

Evakuacija, poznata i kao Operacija "Hanibal" započeta je zbog napredovanja Crvene armije, koja je porazila nacističke snage.

Brod je napustio Kalinjingrad 12. aprila 1945. godine sa 1.000 putnika i 360 tona tereta. Međutim, u zoru 13. aprila, pogođen je torpedom iz sovjetskog aviona, a preživelo je samo 113 ljudi sa broda.

Mnogi istoričari veruju da bi u njemu mogli da se nađu ostaci Ćilibarske sobe, koju su Nemci ukrali iz Carskog sela u Sankt Peterburgu.

 

Discovery of SS Karlsruhe, by our #Baltictech group, attracted a lot of attention. First of all, because (theoretically)... Posted by Tomasz Stachura on Понедељак, 05. октобар 2020.

 

Sobu napravljenu od šest tona ćilibara i obloženu dragim kamenjem i zlatom dobio je na poklon ruski car Petar Veliki od pruskog vladara Vilhelma Prvog u zalog prusko-ruskog savezništva u ratu protiv Šveđana.

Njena izrada trajala je celih deset godina, a pre nego što su je Nemci ukrali, nalazila se u dvorcu Katarine prve, supruge Petra Velikog.

Kustosi koji su bili zaduženi za nju, pokušali su da sakriju Ćilibarsku sobu, ali su je Nemci otkrili i zaplenili. Potom su je u delovima prebacili u Keninsberg, gde su je ponovo izložili.

Međutim, posle oslobođenja Kalinjingrada i povlačenja Nemaca, Ćilibarskoj sobi se gubi svaki trag.

Zbog toga istoričari smatraju da je upravo brodom „Karlsrue“ pokušano tajno prebacivanje te dragocenosti u Nemačku.

Ronioci su uspeli da priđu olupini, ali ronjenje na dubini od 88 metara nije jednostavno, pa sada nameravaju da je istraže koristeći moderne tehnologije.

Štahura kaže da je brod relativno očuvan i da se na njemu vide vojna vozila i spakovan teret na palubi, ali ne i šta je u njemu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija