• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

19.10.2020

16:07

IRAN OBELODANIO, AMERIMA NIJE DOBRO! Teheran i Moskva zajedno modernizuju avijaciju!

Vesti

IRAN OBELODANIO, AMERIMA NIJE DOBRO! Teheran i Moskva zajedno modernizuju avijaciju!

Podeli vest

Teheran i Moskva sarađuju po pitanju razvoja iranske avijacije, između zemalja su već postignuti neki dogovori na tom polju, izjavio je ministar odbrane Irana Amir Hatami

- Imamo važne dogovore sa Rusijom u cilju razvoja iranskog Ratnog vazduhoplovstva - rekao je on, a prenela agencija "ISNA".

Ministar je precizirao da Iran "ima sporazume o vojnoj saradnji sa Rusijom i Kinom u novoj fazi nakon ukidanja embarga na oružje prema Teheranu".

Istovremeno, Hatami je istakao da "Iran ni u kom slučaju ne želi trku u naoružanju, koja će pretvoriti region u bure baruta".

- Spremni smo da potpišemo vojni sporazum sa zemljama Persijskog zaliva radi uspostavljanja regionalne stabilnosti - dodao je.

Embargo na isporuke Iranu, kao i izvoz konvencionalnog oružja iz te zemlje, istekao je u nedelju, u 18. oktobra. Tada je navršeno tačno pet godina od stupanja na snagu Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za iranski nuklearni program i rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 2231, usvojene radi njegove podrške, čime je utvrđen odgovarajući vremenski period ograničenja.

Podsetimo, SAD su izašle iz tog Sporazuma, a u septembru ove godine američki državni sekretar Majk Pompeo je izjavio da su sankcije Saveta bezbednosti UN protiv Irana ponovo stupile na snagu, uprkos tome da se u Organizaciji ne slažu sa tim.

Zemljama, koje ne budu poštovale "obaveze" u cilju realizacije sankcija, Pompeo je zapretio "posledicama". Nakon toga je predsednik SAD Donald Tramp potpisao ukaz o uvođenju oštrih ekonomskih sankcija protiv onih koji budu učestvovali u isporukama nenuklearnog oružja Iranu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija