• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jutarnji list

22.10.2020

12:56

MISTERIJA MELANIJINOG NESTANKA Prve dame danima nema, a mediji su otkrili da je URADILA NEŠTO ŠTO DO SADA NIJE ZABELEŽENO U ISTORIJI AMERIKE

Vesti

MISTERIJA MELANIJINOG NESTANKA Prve dame danima nema, a mediji su otkrili da je URADILA NEŠTO ŠTO DO SADA NIJE ZABELEŽENO U ISTORIJI AMERIKE

Podeli vest

Prva dama SAD-a Melanija Trump u predizbornoj kampanji svog supruga Donalda Trampa skoro uopšte ne učestvuje, što predstavlja veliki presedan, iako bi njeno prisustvo moglo na birališta da privuče bele žene iz predgrađa, piše CNN.

Izvor blizak prvoj dami rekao je da Melanija radi ono što često čini: što god želi.

"To je tipična ona", kaže prijateljica i bivša službenica administracije o Melanijinom držanju postrani dok su ostali članovi porodice i bliski saradnici itekako zaokupljeni kampanjom. 

"Ona radi što želi i kad želi... Često kontrira svima", rekao je jedan bivši zaposlenik Bele kuće. 

Kampanji bi itekako pomogla Melanijina prisutnost, ali dve nedelje pre izbora i bez zakazanih obaveza, nije izgledno da će se to dogoditi. Takvo je ponašanje u suprotnosti s ponašanjem svih drugih savremenih prvih dama od kojih su mnoge igrale ključnu ulogu u prikupljanju glasova ženskih birača.

Očekuje se da bi Melanija trebalo da se pojavi u Nešvilu, na poslednjoj predsedničkoj debati, prema službenom rasporedu koji je objavila Bela kuća.

Taj potez je pomak od odluke donesene u utorak kad je Tramp odustao od toga da ga Melanija predstavi na skupu u Pensilvaniji, pozivajući se na oprez zbog njenog upornog kašlja.

To je trebalo biti prvo Melanijino pojavljivanje na nekom većem događaju još od junu 2019. te prvo pojavljivanje u javnosti od 29. septembra kad je prisustvovala prvoj predsedničkoj debati u Ohaju.

Melanija Tramp nikad se nije osećala dobro u žiži javnosti i nerado sudeluje u predizbornim aktivnostima, otkrio je izvor iz Bele kuće. Ona radije bira ostanak kod kuće gde je posvećena sinu Baronu.

Foto: Reuters/Johanthan Ernest

 

Takođe, njezin izuzetno mali angažman u predizbornoj kampanji povezan je s kovidom koji joj je utvrđen ranije ovoga meseca.

"Nije mi jasno zašto je kritikuju jer se brine za sebe i sina dok su oboje pozitivni na koronavirus", kaže izvor.

Njezina nevoljnost da se priključi kampanji ponekad je izvor velike frustracije za ostale učesnike s obzirom na to da je obraćanje Prve dame biračima istorijski jedan od najdelotvornijih načina da se prenese poruka pred izbore.

"Nije pitanje želi li Tramp da se Melanija pojavi", kaže izvor blizak porodici. "Svi je u kampanji žele i trebaju. Ali ona jednostavno ne učestvuje".

Ranije ove jeseni, kad su ga pitali hoće li se Melanija pojaviti, PR Trampove kampanje je rekao: "Prva dama je neverojatno važna zemlji, predsedniku i kampanji. Razgovaramo s njenim timom kako bismo odlučili koji je najbolji način za njeno uključivanje u predizborne aktivnosti".

Ali nakon tih reči, Melanija nije učestvovala niti u jednom događanju.

O njenom odsustvu naveliko se raspravlja u krugovima bliskim kampanji, ali sam predsednik se previše ne uzbuđuje što Melanije nema.

"On je poznaje dovoljno dobro da zna da ako ona nešto ne želi da učradii, nema načina da se promeni njeno mišljenje", rekao je izvor iz Bele kuće.

I u kampanji 2016. zahtevi za njezinim učešćem bili su jednako uporni. Ona je tad rekla da joj je prioritet briga za sina.

Foto: AP/Photo

 

Tad joj se progledalo kroz prste jer se nije pojavljivala na važnim događanjima ili donatorskim večerama.

Tek povremeno Melanijino mahanje i pozdravljanje birača bilo je nešto s čime su se voditelji kampanje morali zadovoljiti dok su pokušavali biračima približiti ko je i kakav je njihov predsednički kandidat, a što je nešto u čemu su Prve dame oduvek učestvovale.

"Ona nam je toliko puta rekla 'ne' kad bismo je zamolili da dođe, pa smo je s vremenom prestali pitati", rekao je izvor koji je učestvovao u Trampovoj kampanji 2016. Ova 2020. godina, čini se, ni po čemu nije različita. "Svakako bismo želeli da se pojavi. Ona je rock-zvezda".

U utorak, nakon Melanijinom iznenadnog otkazivanja, izvor blizak Prvoj dami rekao je da nije utvrđen tačan datum njenog pojavljivanja. U sredu je Stefani Grišam  rekla da Melanija ima zakazane neke datume u kalendaru.

"Ona planira da putuje s predsednikom, ali i sama, sledeće nedelje", rekla je Grišam, što bi značilo da će se Melanija ipak priključiti kampanji nedelju dana ili manje pre izbora.

Ali to bi moglo biti premalo vremena da napravi neku razliku.

Foto: APfoto

 

"Mnogo Amerikanaca je već glasalo, ali kao što smo videli, odziv je jako važan", rekla je Kejt Brauer, autorka knjige ("Prve dame: Draž i moć američkih modernih Prvih dama")

"Zato ne mislim da je prekasno da ona izvrši neki uticaj ako se sad pojavi. Mogla bi podstaknuti one Trampove birače koji mu više nisu onoliko skloni koliko su bili na početku".

Ona priznaje da je ovakva odsutnost Prve dame u kampanji veliki presedan.

"Jedini suvremeni primer takvog ponašanja je slučaj Džeki Kenedi koja je tokom kampanje bila trudna. S obzirom na to da je već ranije imala problematične trudnoće, nije učestovala u kampanji 1960. godine. Ali davala je intervjue i fotografisala se za novine kad god je mogla".

Melanija Tramp tokom svog boravka u Beloj kući nije dala nijedan solo intervju nekim američkim novinama. Njen poslednji značajan TV intervju dogodio se pre više od dve godine.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica
Društvo

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica

Dana 23. aprila 2024. godine Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv M.R. (43), zbog sumnje da je u periodu od početka 2024. godine do 8.3.2024. godine, u stanju uračunljivosti, trovala ćerkicu (4) lekovima za smirenje. Devojčica se nalazi u stabilnom stanju, rekao je pedijatar dr Saša Milićević i otkrio kakve posledice nesrećno dete može imati usled hroničnog trovanja.

24.04.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija