• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.10.2020

07:00

DA LI SE ERDOGAN ZAIGRAO?! Ovo je razlog zbog kojeg Amerika i NATO ne mogu da prihvate da Turska koristi S-400!

Vesti

DA LI SE ERDOGAN ZAIGRAO?! Ovo je razlog zbog kojeg Amerika i NATO ne mogu da prihvate da Turska koristi S-400!

Podeli vest

Amerika i NATO nastavljaju da negoduju zbog odluke Ankare da kupi ruske protivvazdušne raketne sisteme S-400. Međutim, Turska nema nameru da dozvoli da se utiče na odluke koje se donesu u Ankari

Zbog stalne kritike, oglasila se portparolka turskog Ministarstva odbrane Nadide Sebnem Aktop, koja je rekla da će njena zemlja aktivirati kupljene ruske protivavionske avionske raketne sisteme S-400, čak i ako nisu integrisani u NATO protivvazdušnu odbranu.

Ova izjava i nije neko iznenađenje jer je identična poruka poslata Međunarodnoj zajednici i za vreme kada je Vašington pretio sankcijama i pre nego što su ruski PVO sistemi isporučeni Ankari.

Prema Aktop, testovi sprovedeni pre nedelju dana na turskom S-400 bili su jednostavno prirodan proces pre lansiranja raketnih sistema.

Prema saopštenju, iako je Ankara kupovinom ovih sistema prekršila sve obaveze i sporazume sa NATO, Sjedinjene Države treba da preispitaju svoj stav po ovom pitanju. Potparolka turskog Ministarstva odbrane naglasila je da Turska nije prva članica alijanse koja ima takve sisteme,aludirajući na Atini i grčke protivavionske raketne sisteme S-300.

- Poput S-300 koje koriste saveznici u NATO-u, S-400 će delovati nezavisno i bez integracije u bilo koji NATO sistem komandovanja - navodi se u izjavi.

Da li se Turska "zaigrala"?!

Pored tehničke nekompatibilnosti turskog S-400 sa NATO protivvazdušnom odbranom, saveznici će morati da promene neke od strateških akcija u regionu narednih godina. To zapravo znači da će nedostatak veze S-400 sa NATO sistemima primorati NATO članice da promene neke ključne tehničke i vojne puteve delovanja i kretanja kako bi izbegli međusobno presretanje. Znamo da NATO ima integrisani sistem komunikacije neprijatelj-neprijatelj, a ruski S-400 spadaju tačno u kategoriju "neprijatelj".

Ovaj problem se posebno odnosi na američki kontingent na teritoriji Turske smešten u turskoj bazi Indžirlik. Sjedinjene Države bazu koriste kao glavnu bazu za vojne akcije na Bliskom Istoku i u regionu.

U slučaju konflikta, ruski sistemi koje poseduju članice NATO bi predstavljali "direktnu pretnju", i već imaju oznaku "neprijatelja". Americi je, uprkos svim pretnjama, od ogromnog značaja da Tursku zadrži na svojoj strani.

Ruski S-400 je najnoviji ruski raketni sistem dizajniran za otkrivanje, praćenje i uništavanje aviona, dronova ili projektila na udaljenosti do 402 kilometra. Brojne države članice NATO-a, posebno Amerika, tvrde da su raketne baterije ruske proizvodnje S-400 nespojive sa sličnim oružjem vojne alijanse, pa bi zemlje koje nabavljaju ruske PVO sisteme trebale biti predmet sankcija.

Da li će NATO biti primoran da menja tehničke sisteme zbog Erdoganove odluke, ili će pronaći način da primora turskog predsednika da se ipak odrekne ruskog S-400, ostaje da vidimo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija