• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.11.2020

23:05

Posle krvavog napada u Austriji stručnjaci tvrde: Šiptari su najopasniji džihadisti!

Vesti

Posle krvavog napada u Austriji stručnjaci tvrde: Šiptari su najopasniji džihadisti!

Podeli vest

Među Albancima ima mnogo džihadista. Albanci iz Severne Makedonije, odakle potiče i Kujtim Fejzulahi (20), koji je ubio četiri i ranio 22 osobe u Beču, poznati su kao najkonzervativniji islamisti, kaže bivši šef propagande Al Kaide Irfan Peci

Šiptari su najopasniji džihadisti, upozoravaju stručnjaci za terorizam nakon što je Albanac poreklom iz Tetova Kujtim Fejzulahi (20) ubio četiri i ranio 22 osobe u Beču. Analitičari kažu da je bilo samo pitanje vremena kad će se u Austriji dogoditi prvi teroristički napad jer je u toj zemlji veliki broj islamista, i to onih mnogo opasnih, baš sa Balkana.

Brza radikalizacija

Bivši šef propagande Al Kaide, a sada borac protiv radikalizacije mladih muslimana Irfan Peci u intervjuu za Tanjug ispričao je da ga uopšte nije iznenadilo to što je napad u Beču izveo Šiptar poreklom iz Severne Makedonije.

- Iako je u albanskom društvu islamizacija manje izražena nego u bosanskom i drugim muslimanskim društvima, među Albancima ima mnogo džihadista. Kosovo je, na primer, srazmerno broju stanovnika, imalo najviše džihadista u redovima Islamske države (ISIS). A Albanci iz Severne Makedonije poznati su kao Albanci koji su najkonzervativniji islamisti i među kojima je mnogo salafista - kaže Peci.

On dodaje da u Beču ima mnogo Albanaca koji su upadali u oči kao džihadisti i koji su se priključili ili želeli da se priključe ISIS.
- Fejzulahi je tipičan primer nekoga ko je odrastao u Beču, a koji se radikalizovao. Prilikom suđenja prošle godine sam je rekao da se radikalizovao tako što je počeo da se bavi islamom i što je odlazio u džamiju, gde je upoznao salafiste. Islamistička scena u Beču je veoma snažna. Ako je već u pubertetu počeo da se bavi islamom i da u džamiji upoznaje salafiste, onda je put do radikalizacije veoma kratak - objašnjava Peci.

Foto: Tanjug

Na pitanje zašto su austrijske vlasti ignorisale upozorenja Srbije u vezi sa islamistima, on je kazao da je zvanični Beč to uradio jer nije želeo nemire.
- Austrijske vlasti nisu reagovale ne zbog toga što upozorenje nisu shvatile ozbiljno već zato što su želele da ne menjaju situaciju koju su imale. Austrijanci su imali takoreći aranžman sa islamistima pod motom "zatvorićemo oči, možete biti ovde, ali nema napada i nemojte biti upadljivi". Austrija je džihadistima bila sigurna kuća, mesto za povlačenje, koje su sve do sada poštovali - kaže Peci.

Promena politike

Taj bivši istaknuti član Al Kaide kaže da su doskoro u Beču tvrdili da u Austriji nikada nije bilo terorističkih napada i da ih neće biti.
- Meni su, na primer, kada sam ukazivao na islamističku scenu, govorili: "Pričate da ih ima toliko, a u Austriji nema napada." Ta vremena su sada završena. Moraće mnogo toga da se promeni, Austrija više neće moći da vodi politiku prema "aranžmanu" sa islamistima" - ističe Peci.

U Austriji su najbrojniji bosanski islamisti


Irfan Peci kaže da u Austriji ima mnogo šiptarskih džihadista, koji su najopasniji, ali da su najbrojniji oni iz BiH.
- Bosanskih salafista je najviše i podeljeni su u više struja. Tako postoji "legalistička struja", koja lobiranjem i infiltracijom pokušava da utiče na politiku u Austriji. Nedavno sam objavio istraživanje o jednom imamu poreklom iz Bosne, koji je radio u austrijskoj vojsci. Spolja se prikazivao na jedan način, a pravo lice mu je bilo islamističko. On je na osnovu toga otpušten iz vojske - kazao je Peci.

 



 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija