• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.11.2020

11:24

TERORISTA IZ BEČA OBUČAVAN NA BALKANU?! Šokantni detalji, Albanac živeo od državne pomoći Austrije, a bio deo ISLAMISTIČKE MREŽE!

Vesti

TERORISTA IZ BEČA OBUČAVAN NA BALKANU?! Šokantni detalji, Albanac živeo od državne pomoći Austrije, a bio deo ISLAMISTIČKE MREŽE!

Podeli vest

Atentator Kujtim Fejzulaj (20), koji je u ponedeljak uveče u Beču u terorističkom napadu usmrtio četiri osobe, nije bio "vuk samotnjak", već neko ko je bio tesno umrežen sa austrijskom islamističkom scenom, ističe bečki dnevnik Esterajh

List navodi da je u fokusu istraga jedna džamija u 16. bečkom okrugu, koju si, kao i Fejzulaj, posećivali "poznati" islamisti kao što je u Siriji ubijeni austrijski džihadista Mohamed M, te Mirsad Omerović, osuđen na 20 godina zatvora zbog širenje mržnje, Austrijanac albanskog porekla Lorenc K. koji je kao maloletnik planirao terorističke napade u Beču i koji se nalazi u pritvoru.

Omerović je, upravo u toj džamiji, regrutovao borce za Islamsku državu, tvrde mediji. Dnevnik se poziva na dosije Fejzulaja, koji je bio osuđen na 22 meseca zatvora zbog terorističkog udruživanja, a pušten je prevremeno iz zatvora jer je izigrao vlasti uverivši ih da se deradikalizovao.

U tom dosijeju se navodi da je mladić sa makedonskim poreklom vaspitan po islamskoj veri, i da je postao „salafističko džihadistički pristalica političkog takfirizma“. Dodaje se da to znači da je odobravao nasilje kao put za nametanje „ispravnog puta“.

Fezjluj je, zajedno sa jednim prijateljem, pokušao da ode u džihad u Siriju, ali u tome nije uspeo, već su ga uhapsile turske vlasti, koje su ga izručile Austriji, gde je odgovarao pred sudom.

Tokom istrage, nakon njegovog terorističkog napada, policija je u više gradova Austrije uhapsila 14 lica, koja su imala vezu sa Fejzulajem, za koje se smatra da bi mogli biti saučesnici. Takođe i u Švajcarskoj uhapšena su dva lica koja su imala kontakt sa njim.

Sada policija treba da reši i ko je obučio Fejzulaja da upotrebljava oružje, a tu postoje tragovi koji vode u Nemačku, odnosno jednog kampa za obuku terorista u Severnoj Makedoniji, gde je često putovao.

Atentat je izvršio automatskom puškom iz proizvodnje fabrike naroužanja „Zastava“. Policija sada istražuje kako je dospeo do oruzja i municije.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija