• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.11.2020

16:24

RAT IZMEĐU EU I VAŠINGTONA NASTAVLJEN I NAKON IZBORA! Brisel najavljuje protivmere na američke kaznene tarife!

Vesti

RAT IZMEĐU EU I VAŠINGTONA NASTAVLJEN I NAKON IZBORA! Brisel najavljuje protivmere na američke kaznene tarife!

Podeli vest

Uprkos tome što će se već u januaru u Belu kuću useliti novi američki predsednik, Brisel više neće da čeka i najavljuje protivmere na američke kaznene tarife za evropsku robu uvedene zbog sukoba oko Boinga i Erbasa

- Brisel ostaje otvoren za pregovore, ali nesporno planira uvođenje kaznenih carina na američke proizvode - najavio je evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovski.

Pregovori sa Trampovom administracijom očigledno nisu doneli ništa novo u poslednjih mesec dana, od kako je Svetska trgovinska organizacija (STO) odobrila Evropskoj uniji uvođenje protivmera, uz ocenu da Sjedinjene Države narušavaju globalno tržište avionima jer subvencionišu Boing.

Brisel ima pravo da Americi nametne kaznene carine do vrednosti od četiri milijarde dolara, a Vašington je prošle godine dobio dozvolu od STO da optereti proizvode iz EU u vrednosti od 7,5 milijardi dolara godišnje zbog evropskih subvencija kompaniji Erbas, preneo je Rojters.

- Spremni smo da u svakom trenutku povučemo naše carine, samo ako i SAD povuku svoje - poručio je Dombrovskis.

Iz Bele kuće, za sada, nema naznaka da bi carine mogle biti povučene, a tarife su, osim na Erbasove avione, uvedene i na evropsko vino, sir i maslinovo ulje.

Iz Evropske komisije poručuju da bi u ovaj carinski obračun od sada mogli da budu uključeni, pored Boingovih aviona i avio delova i američki traktori, slatki krompir, lešnici, duvan i kečap.

Predsednik američke trgovinske komore u Nemačkoj Frank Sportolari nazvao je evropski odgovor "kratkovidim“.

- Džo Bajden preuzima vlast za dva meseca. Zašto ne pričekamo da se to dogodi i onda pokušamo da nađemo zajedničko rešenje - upitao se Sportolari u intervjuu za DW.

Najava iz centrale Evropske komisije da će sankcije biti uvedene ubrzo, a svakako pre nego što Bajden 20. januara preuzme predsedničke dužnosti, u izvesnoj meri su iznenadile evropske insajdere, posebno u Berlinu, odakle su se čule sli čne poruke - da bi možda trebalo odustati od sankcija s obzirom da će Bajden uskoro preuzeti kormilo države.

Kako piše nemački ekonomski list Handelsblat, američke kaznene carine trenutno iznose 15 odsto na evropske avione, a 25 odsto na odabrane poljoprivredne proizvode.

Strahuje se da Tramp i dalje ima manevarski prostor da dodatno uzvrati EU i da bi mogao da podigne carine i na čitavih sto odsto na sve vrste evropske robe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija