• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Alo

10.11.2020

09:35

TRAMPOVI NE ODUSTAJU OD BELE KUĆE! Ivanka kandidat za PREDSEDNIKA SAD 2024. godine?!

Vesti

TRAMPOVI NE ODUSTAJU OD BELE KUĆE! Ivanka kandidat za PREDSEDNIKA SAD 2024. godine?!

Podeli vest

Ćerka Donalda Trampa ima sve predispozicije da postane prva žena u Beloj kući

SAD su dobile novog predsednika i prvu ženu na mestu potpredsednika zemlje, Kamalu Haris.

Pojava Harisove ponovo je podgrejala priče o temi koja će svakako biti sve aktuelnija u narednim godinama, a možda već i na sledećim izborima: Kada će SAD dobiti prvu ženu predsednika i ko bi to mogao biti?

Amerika nije bila spremna

Pojavom Hilari Klinton kao kandidata Demokratske stranke ova tema je otvorena, a ona, iako je delovala kao favorit protiv Trampa te 2016. nije uspela da se domogne Bele kuće. Deluje da američko društvo, a naročito konzervativni deo koji nije mali, kako nam se na prvi pogled čini, nije bilo spremno da prihvati ženu na čelu svoje države u tom trenutku.

Foto: AP/Photo

Pored toga, Hilari je već tada bila iskompromitovana svojim delovanjem u okrviru administracije predsednika Obame, a bila je i prepoznatljiva kao nekadašnja Prva dama, za vreme neslavnog Klintonovog mandata.

Kandidat će biti Tramp?

I dok svi pričaju o Džozefu Bajdenu i Kamali Haris, već tokom izbora pojavile su se informacije da bi Donald Tramp mogao ponovo da se kandiduje za predsednika SAD 2024. godine, ukoliko izgubi od Bajdena.

Trampov bivši savetnik Brajan Lanza izjavio je za BBC Radio 4 da će Tramp možda ući u trku za izbore kroz četiri godine.

- Eventualni tesan poraz bi samo ohrabrio Trampa da se ponovo kanduduje, a republikanci bi se verovatno složili sa time. Bajden će možda dobiti priliku da vodi SAD kroz pandemiju korona virusa, a videćemo da li će biti uspešan u tome ili ne. Takođe, ne postoji niko u među republikancima ko bi izazvao Trampa na stranačkim izborima - rekao je Lanza.

Ugledni list Biznis insajder došao je do sličnih saznanja.

Foto: Reuters

- Mislim da će se Tramp ponovo kandidovati u slučaju poraza - citirao je Biznis insajder neimenovani izvor iz redova republikanaca.

Međutim, u okviru istih spekulacija navodi se i činjenica da će Tramp na narednim izborima imati 78 godina, pa se postavlja pitanje da li će republikanci dozvoliti da se on kandiduje opet.

I baš ovde možda leži odgovor na pitanje ko bi mogao biti kandidat republikanaca 2024.

To će biti Tramp, Ivanka Tramp.

Iako ovo jeste spekulacija, nije neosnovano tvrditi da bi Trampova naslednica mogla preuzeti glavnu ulogu među republikancima, dobiti nominaciju za izbornu trku i postati prva žena predsednik SAD.

Ključna figura u Beloj kući

Trampova ćerka stekla je iskustvo u diplomatiji i vođenju zemlje radeći kao jedan od najbližih saradnika svog oca, tačnije kao viši savetnik predsednika SAD.

Pored moćnog oca, iza Ivanke stoji i njen suprug, Džared Kušner, čovek koji je važio za sivu eminenciju američke vlade tokom Trampovog mandata. Uz sve ovo, tamošnji mediji su je nekoliko puta već nazivali "budućom predsednicom SAD".

Govorilo se da Ivanka ima presudan uticaj na svog oca, da predstavlja Trampove "oči i uši", kao i da je dobar poznavalac spoljnopolitičkih prilika.

I građani Srbije su imali prilike da se uvere u njen uticaj i veliki upliv u američku politiku kada se pojavila u Beloj kući, uoči potpisivanja sporazuma između Beograda i Prištine. Nakon potpisivanja sporazuma, pominjala se i mogućnost njenog dolaska u Srbiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, komentarišući ishod izbora u SAD, izrazio posebnu zahvalnost Ivanki Tramp na svemu što je učinila kao deo Trampove administracije u cilju poboljšanja odnosa sa Srbijom.

Foto: Beta

Zašto Ivanka?

Ivanka Tramp bi kao kandidat Republikanske stranke donela nekoliko benefita toj partiji koja, čini se, posle odlaska njenog oca, nema izrazito istaknutog lidera koji bi mogao da dobije nominaciju i izazove Bajdena za četiri godine.

U prilog Ivanki Tramp govori nekoliko teza, pored već navedenog nesumnjivog iskustva koje je stekla, očigledne ambicije na političkom planu, ali i činjenice da je bila važan faktor u Trampovoj predsedničkoj kampanji, pa joj takmičenje za nominaciju Republikanske stranke i eventualni ulazak u izbornu trku 2024. godine ne bi predstavljao ništa strano, niti novo.

Konzervativni deo američkog društva glasa za republikance, ali bi kandidat lepšeg pola, nesumnjivo pobrao simpatije suprotne strane, delimično ućutkao grube kritičare igrajući na kartu ženstvenosti, a što je najvažnije, svakako da bi privukao i deo liberalnih slojeva društva, mahom pristalica demokrata.

Stari Džo protiv plavokose lepotice ne bi imao šanse

Nema sumnje da će elite koje vode SAD, popustiti pod pritiskom i da će jedna žena kad-tad doći na čelo najmoćnije imperije na svetu. I kao što je Obama srušio određene tabue postavši prvi predsednik iz redova Afroamerikanaca, kao što je Harisova postala prva žena potpredsednik, tako će neko srušiti i ovaj, a idealan profil je dama iz redova republikanaca, holivudske lepote koja bi predstavljala idiličinu sliku Amerike po svetu, dobro poznatog pedigrea i određenog političkog znanja koje, bilo diskutabilno ili ne, nije presudno kada su pitanju imperije, poput SAD, gde pojedinci nemaju toliko značajnu ulogu i kojima u suštini vladaju strukture postavljene od njenog osnivanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija