• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.11.2020

19:55

OVO SU MOĆNI LIDERI KOJI ODBIJAJU DA ČESTITAJU BAJDENU! Jedan od njih je čak poručio da zaslužuje NEMILOSRDNU KAZNU!

Vesti

OVO SU MOĆNI LIDERI KOJI ODBIJAJU DA ČESTITAJU BAJDENU! Jedan od njih je čak poručio da zaslužuje NEMILOSRDNU KAZNU!

Podeli vest

Dok se novoizabrani predsednik Džo Bajden priprema za stupanje na dužnost u januaru, neki od najmoćnijih svetskih lidera i dalje čekaju sa pčestitkom do okončanja prebrojavanja glasova

Čestitke iz celog sveta pristizale su tokom vikenda nakon Bajdenove pobede u subotu, a tradicionalni američki saveznici pisali su o obnovljenju saradnje.

Malo je stranih prestonica podržalo Trampovu verziju događaja i tvrdnje da su demokrate ukrale izbore dobro organizovanom prevarom. Ali neki od najmoćnijih svetskih lidera ipak nisu žurili sa čestitanjem.

Čak i nakon što su se neki lideri koji se svrstavaju uz Trampa, uključujući filipinskog predsednika Rodriga Dutertea, izraelskog premijera Benjamin Natenijahua i saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, pridružili čestitanju Bajdenu, Turska, Rusija i još neke moćne zemlje ostale se suzdržane, pozivajući se na Trampove pravne izazove koji dovode u pitanje rezultate.

Ovo su neki od najznačajnijih političara koji još uvek nisu čestitali Bajdenu:

Ruski predsednik Vladimir Putin

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se neće slati čestitke jer će "biti određenih pravnih postupaka koje je najavio trenutni predsednik“.

 

 

Odluka da ne pošalju čestitku mogla bi dovesti do zahlađenja odnosa između Bajdena i Putina. Njihove veze su već zategnute zbog navoda, koje je Kremlj negirao, da je Rusija stajala iza pro-Trampovih kampanja dezinformacija uoči izbora 2016. i 2020. godine.

Meksički predsednik Andreas Manuel Lopez Obrador

- Što se tiče izbora u SAD, sačekaćemo dok se ne reše sve pravne stvari - rekao je Lopez Obrador na konferenciji za novinare u subotu, preneo je Rojters. "Ne mogu da čestitam ni jednom ni drugom kandidatu. Želim da sačekam dok se izborni proces ne završi."

Amerika je najveće izvozno tržište Meksika.

- Predsednik Tramp nas je veoma poštovao i postigli smo vrlo dobre sporazume i zahvaljujemo mu se jer se nije mešao i poštovao nas - rekao je Lopez Obrador u subotu.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro

Bolsonarovo ćutanje o Bajdenovoj pobedi nije iznenadilo.

Malo je svetskih lidera koji su se bliže povezali sa Trampom od Bolsonara, političara koji je osvojio brazilsko predsedništvo 2018. godine, oponašajući mnoge taktike Trampove kampanje.

- Nadam se da ću se, ako Bog da, uskoro pojaviti na inauguraciji predsednika (Trampa) u Sjedinjenim Državama - rekao je Bolsonaro krajem prošlog meseca.

 

 

Ali prošle nedelje Bolsonaro je morao da se prilagodi novoj stvarnosti.

- Nisam najvažnija osoba u Brazilu, kao što ni Tramp nije najvažnija osoba na svetu, kako sam kaže - rekao je Bolsonaro u petak.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un

Severnokorejski državni mediji uzdržali su se od pomena izbora u Americi.

IakoTramp tvrdi da je uživao "posebno prijateljstvo" s Kimom, tri puta se sastao s njim i upuštao se u diplomatske pregovore, Bajdenov izbor mogao bi biti neželjeni razvoj događaja za Pjongjang.

 

 

Sjevernokorejski državni mediji preneli su da Bajden zaslužuje "nemilosrdnu kaznu" zbog vređanja dostojanstva zemlje.

Kineski predsednik Si Đinping

- Primetio sam da je gospodin Bajden proglasio pobedu na izborima - rekao je u ponedeljak potparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, suzdržavajući se da komentariše izborni rezultat.

- Razumemo da će rezultat predsedničkih izbora biti utvrđen u skladu sa američkim zakonima i procedurama.

 

 

Dok je Bajden vodio tokom prebrojavanja glasova prošle nedelje, visoki zvaničnik ministarstva nagovestio je da je Kina nestrpljiva da okrene novu stranicu. Sledeća američka administracija trebalo bi da se "sastane na pola puta" sa Pekingom po pitanjima neslaganja i sarađuje kad god je to moguće.

Slovenački premijer Janez Janša

Pad Trampa sa predsedničkog mesta mogao bi da se pokaže nezgodnim za Janšu, koji je prevremeno čestitao Trampu prošle nedelje.

- Prilično je jasno da su Amerikanci izabrali @realDonaldTrump i @Mike_Pence za #još4godina. Što više kašnjenja i činjenica koje negiraju (glavni mediji), veći je konačni trijumf za #POTUS“ - napisao je Janša na Tviteru prošle nedelje.

 

 

Janša nije pokazao interesovanje da će slediti ostale lidere Evropske unije u priznavanju pobede Bajdena i umesto toga je nastavio da sumnja u ishod izbora. Zbog toga je na društvenim mrežama i zaratio sa parlamentarcima Evropske unije, o čemu možete čitati OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Biden rasuo krampa

pre 3 godine

Uuu, bas se prepo Biden. Sve go olos i populista.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija