• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/AP

11.11.2020

11:22

(VIDEO) ISPLIVALI DOKAZI IZBORNE KRAĐE, TRAMP JE U PRAVU?! U Portoriku pronađeno više od 100 kutija sa neprebrojanim glasovima!

Vesti

(VIDEO) ISPLIVALI DOKAZI IZBORNE KRAĐE, TRAMP JE U PRAVU?! U Portoriku pronađeno više od 100 kutija sa neprebrojanim glasovima!

Podeli vest

Izborna komisija Portorika saopštila je u utorak da je otkrila više od 100 kutija sa nebrojanim glasačkim listićima nedelju dana nakon što su na toj teritoriji SAD održali opšte izbore, izazivajući kritike i prezir birača koji sada sumnjaju u valjanost ishoda

Francisko Rosado, novi predsednik komisije, rekao je da su kutije pronađene u zaštićenom trezoru i da je za to krivi nedovoljne finansije i mali broj osoblja u telu odgovornom za brojanje glasova.

- Utvrdili smo, na našu žalost, neorganizovanost u rukovanju materijalom u trezorima - rekao je on na konferenciji za novinare. "Nestalo. Loše organizovano. Moramo to priznati".

Rosado je rekao da još ne zna koliko je ukupno glasova u više od 170 kutija, napominjući da su neki sadržali tri glasačka listića, a drugi 500 glasačkih listića. Zvaničnici su u početku rekli da postoje 182 kutije, ali su kasnije revidirali broj.

- Svaki glas će biti prebrojan - rekao je. "Moram da kažem stanovnicima Portorika da veruju transparentnosti procesa."

Otkriće je najnoviji pogrešan korak komisije koja je u avgustu toliko loše upropastila predizborne ostrva da je održan drugi krug glasanja, situacija bez presedana koja je dovela do toga da je prethodni predsednik komisije mesec dana kasnije podneo ostavku. Tada je komisija kritikovana zbog rekorda četiri dana nakon 3. novembra za finaliziranje prebrojavanja gotovo svih glasova, da bi u utorak objavili da su otkrili još aktovki. Tradicionalno, komisija objavljuje konačna brojanja glasova u noći izbora.

Roberto Ivan Aponte, izborni poverenik Stranke nezavisnosti Portorika, rekao je u telefonskom intervjuu da očekuje da će svi glasovi u novootkrivenim kutijama biti prebrojani najkasnije do četvrtka. Rekao je da bi ti glasovi mogli uticati na rase poput one za gradonačelnika Culebre, popularnog turističkog ostrva istočno od Portorika. Prema preliminarnim rezultatima, izabrani gradonačelnik pobedio je sa samo dva glasa.

 

 

Aponte i drugi zvaničnici za tekuće probleme krive novi zakon koji je guverner Vanda Vaskuez odobrila je u junu samo dva meseca pre izbora, što je dovelo do nekoliko promena, uključujući ublažavanje ograničenja za odsustvo i prevremeno glasanje i ukidanje odeljenja i visokih pozicija u izbornoj komisiji, što je dovelo do odlaska dugogodišnjih zvaničnika. Ove godine Portoriko je dobio više od 220.000 glasova u odsustvu i privremenih glasova, što je rekord za zvaničnike koji su bili preplavljeni papirologijom.

Aponte je upozorio da tekući problemi komisije seju sumnju među glasače.

- Nakon ovih izbora, mora se ozbiljno proceniti kako će se postupati s tim glasovima - rekao je, misleći na glasanje u odsustvu i prevremeni glas.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Del

pre 3 godine

Meni lice na one dzakove kojima su Toma i Aca pretili ispred skupstine.

doktor nauka

pre 3 godine

Mikrosoft je upravo ovog trenutka sa novim Windows updejtom smuljao i pomerio nesto sa datumima na svim kompjuterima korisnika Windouza .

vasa

pre 3 godine

Na You tubu se vrti snimak Trampovog zeta kako pristalicama naredjuje da kradu i sakrivaju postanske dzakove sa glasackim listicima....u nekim kljucnim drzavama ponovno prebrojavanje donelo Bajdenu jos vise glasova...a Tramp sve vise lici na "bad looser"

ANALIZA AMERIČKIH MEDIJA! Ovo su razlozi zbog kojih je Tramp izgubio izbornu trku!
Planeta

ANALIZA AMERIČKIH MEDIJA! Ovo su razlozi zbog kojih je Tramp izgubio izbornu trku!

Donald Tramp dobio je više od 70 miliona glasova. To je drugi po redu najveći broj glasova za jednog kandidata u američkoj istoriji. Dobio je više od 47 odsto glasova te se čini da je pobedio u 24 države, među kojima su njegove omiljene Florida i Teksas. Dokaz je to da izbori 2016. godine nisu bili tek istorijska slučajnost i američka aberacija, piše BBC u svojoj analizi

09.11.2020

08:36

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica
Društvo

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica

Dana 23. aprila 2024. godine Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv M.R. (43), zbog sumnje da je u periodu od početka 2024. godine do 8.3.2024. godine, u stanju uračunljivosti, trovala ćerkicu (4) lekovima za smirenje. Devojčica se nalazi u stabilnom stanju, rekao je pedijatar dr Saša Milićević i otkrio kakve posledice nesrećno dete može imati usled hroničnog trovanja.

24.04.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija