• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.11.2020

07:10

ISPLIVALI SNIMCI TAJNIH SASTANAKA SZO: Dok su javno HVALILI MERE govorili o "MRAČNIM LABORATORIJAMA"

Vesti

ISPLIVALI SNIMCI TAJNIH SASTANAKA SZO: Dok su javno HVALILI MERE govorili o "MRAČNIM LABORATORIJAMA"

Podeli vest

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) priprema se za godišnji sastanak uoči kog se suočava sa kritikama što nisu preuzeli jaču ulogu u sprečavanju pandemije

Uoči tog sastanka, AP je došao i do snimka jednog od njihovih tajnih sastanaka koji mnogo bolje objašnjava situaciju sa kojom se svet susreo početkom godine, kada je pandemija bila u povoju.

AP, koja je i došla do tajnih snimaka sastanaka, napravila je i transkript razgovora čelnika SZO, koji pokazuje koliko su se stavovi čelnika SZO za javnost i stavovi izneseni na tajnim sastancima razlikovali. Tako su u javnosti hvalili mere koje su preduzele pojedine zemlje, dok su ih između sebe na sastancima nazivali "jezivima", a te zemlje nazivali "mračnim laboratorijama za proučavanje virusa".

SZO nema neke velike poluge moći kojima bi nametnula svoj autoritet zemljama i naterala ih da rade po protokolima. Uz to, kritičari SZO kažu da ova organizacija tradicionalno okleva da ulazi u konflikt sa zemljama članicama, te da je to skupo plaćeno. SZO je tako izbegavala da velike donatore poput Japana, Francuske i Britanije upozori da prave greške.

- Ako SZO ne reaguje na pogrešne poteze svojih donatora, podriva sopstveni autoritet dok planeta gori - upozorila je Sofi Harman, profesorka međunarodne politike na univerzitetu Queen Mary u Londonu.

Ta suzdržanost krenula je sa Kinom iz koje je virus i potekao. Snimci razgovora čelnika SZO pokazuju da u februaru nisu imali dovoljno detalja da procene koje mere funkcionišu a koje ne. U Februaru, SZO je bila zabrinuta zbog slučaja kruzera Dajmond princes u Hongkongu, gde se iskrcao jedan putnik pozitivan na korona virus. Na sledećoj stanici broda, koja je bila u Jokahomi u Japanu, potvršeno je još 10 slučajeva zbog čega su vlasti stavile 3.711 ljudi na brodu u karantin.

Dr Majkl Rajan, koji je šef hitnih službi SZO je tada rekao novinarima da je potrebno biti oprezan i da ne treba preterivati, ali je na internom sastanku rekao da “ako se udvostruči broj slučajeva na brodu u jednom danu, onda nešto nije u redu”. Uz to, kako prenosi AP, iako je SZO bila svesna ozbiljnosti situacije, naučnici su se radovali ovoj prilici da razumeju širenje virusa u svom prirodnom toku.

 

 

Nekoliko dana kasnije je japanski infektolog dr Kentaro Ivata izjavio da su mere preduzete povodom kruzera potpuno haotične, a onda je usledilo saopštenje SZO da je "više od polovine poznatih slučajeva infekcije širom sveta, a koje su van Kine, upravo sa kruzera Dajmond princes".

- Bilo je više nego jasno da je situacija sa kruzerom izmakla kontroli i da je SZO trebalo da reaguje. Kada zemlje postupaju pogrešno, SZO treba da reaguje - kritikuje Loren Gostin, direktor SZO saradničkog Centra za javno zdravlje i ljudska prava sa Džordžtaun Univerziteta.

Uskoro, virus je počeo da se širi preko Južne Koreje, Singapura, Irana do Evrope gde je u tom naletu Italija imala najgore posledice.

SZO je tada javno ocenio da se vlada Italije hrabro bori protiv pandemije, dok su na internim sastancima iskazivali svoje nezadovoljstvo i zabrinutost zbog nedostatka informacija i “alarmantnog nivoa neaktivnosti”.

Zvaničnici SZO-a su se na internom sastanku žalili i na zapadne zemlje koje su gomilale zalihe potrepština. “Juče smo imali užasnu situaciju sa zaštitnom opremom gde su sve zalihe otišle u Francusku i izgubili smo pristup”, rekao je Rajan kolegama i dodao da SZO treba da izvršiti pritisak na zemlje i kompanije kako bi se izbegle slične situacije.

Foto: Tanjug

Na tom internom sastanku čelnici su razgovarali o brojnim temama, a među njima su bile one o usvojenim merama fizičke distance.

Tada je dr Majkl Rajan rekao da su skoro sve države otkazale okupljanja, ali da Velika Britanija to nije uradila. “Ne postoji nijedan sportski događaj u Evropi, a utakmice Premijer lige se nastavljaju normalno u Velikoj Britaniji”, rekao je on tada i ocenio da je ideja londonskih vlasti da idu ka kolektivnom imunitetu problematična.

“Da bi se to dogodilo, stotine hiljada starih će se zaraziti i biće mnogo umrlih. Milioni će biti zaraženi”, rekao je on kolegama. Ali, dodao je Rajan, različiti pristupi rešavanju pitanja kovida 19 mogli bi da postanu “masivna ekološka studija” koja će omogućiti SZO da zabeleži šta najbolje funkcioniše.

“Na neki način je to jezivo, ali je to realnost”, rekao je on dok Sofi Harman, profesorka međunarodne politike na univerzitetu Queen Mary u Londonu upozorava da u narednim mesecima SZO mora da preuzme mnogo značajniju ulogu.

- Ovo nije eksperiment koji će SZO koristiti za lekcije u budućnosti, ulozi su preveliki za to. U narednom talasu SZO mora da odstupi od svog diplomatskog pristupa - kaže ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija