• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Index.hr

14.11.2020

18:38

TRAMP IMA TAKTIKU KAKO DA SE VRATI NA VLAST?! Na ovome je godinama detaljno radio, NIKO NE MOŽE DA MU "IZAĐE NA CRTU"!

Vesti

TRAMP IMA TAKTIKU KAKO DA SE VRATI NA VLAST?! Na ovome je godinama detaljno radio, NIKO NE MOŽE DA MU "IZAĐE NA CRTU"!

Podeli vest

Američki predsednik neće imati konkureanciju u stranci ako se kandiduje na sledećim izborima

Američki predsednik Donald Tramp još nije službeno priznao poraz na predsedničkim izborima 2020, a već planira da se ponovo kandiduje za četiri godine.

Aksios i Vašington Post izvestili su poslednjih dana da je Tramp svojem užem krugu prijatelja i saradnika najavio kako planira da se ponovno kandiduje 2024. U sredu je Roni Mekdanijel odobrio još jedan mandat predsednice Republikanskog nacionalnog odbora te je time poslao jasnu poruku da se planira da se odrekne svog uticaja i pozicije u stranci samo zato što je izgubio na ovogodišnjim izborima.

Sauronovo oko

Naime, Tramp trenutno nije samo dominantno lice u stranci. On je njeno jedino lice, što je rezultat njegove četvorogodišnje kampanje koja je išla za time da ukloni sve protivničke glasove unutar GOP-a (Republikanska stranka ili Grand Old Party, GOP), piše CNN.

TRAMP SPREMA VOJNI PUČ?! Demokrate u strahu, brutalne čistke u samom vrhu Pentagona mogu da znače samo DVE STVARI!

Donald Tramp je radio na tome da opustoši konkurente GOP-a, u kojem on sada stoji kao neko Sauronovo oko – dominantna figura koja seje strah nad svima koje nadgleda.

Koji su mogući republikanski kandidati 2024.?

Kada malo razmotrimo trenutnu situaciju i preslikamo je na sedeće izbore, jasno je da bi se potpredsednik Majke Pens, senatori Tom Koton i Džoš Havli, te bivša američka ambasadorka u Ujedinjenim narodima Niki Hejli verovatno odrekli kandidature ako Tramp izrazi želju za svojom ponovnom nominacijom. Naime, oni su svesni toga da ga verovatno ne mogu da pobede.

Foto: Tanjug/AP

Teksaški senator Ted Kruz i senator iz Floride Marko Rubio mogli bi ući u trku s Trampom, no takav scenario smo već videli kada je Tramp obojicu pobedio 2016. godine – i to pre nego što je izabran za predsednika.

Republikanci Leri Hogan, guverner Marilenda i Ben Sase, senator Nebraske, takođe bi mogli da se kandiduju na izborima, no iako bi mogli imati neke šanse za pobedu da nema Trampa, uz njega je šansa nikakva, navodi CNN-ov politički komentator Kris Kiliza.

Tramp promenio stav stranke

Tramp je tokom poslednjih pet godina bazu Republikanske stranke transformisao iz skupine ljudi koji su generalno povezani sličnim pogledima na ekonomsku i socijalnu politiku (niži porezi, manje državnog aparata, zaštita nerođene dece, imenovanje konzervativnih sudija) u ono što se najbolje može opisati kao kult ličnosti koji se vrti oko njega, smatra Kiliza.

Foto: Reuters/Erin Scott

Šta god Tramp rekao, baza stranke to odmah usvaja kao istinu. Koga on voli, i stranka voli. Koga on napadne, tu osobu napada i stranka. Ovakav razvoj situacije pogotovo je zanimljiv jer su stavovi Trampa po mnogim pitanjima (veličina vlade, dug i deficit, trgovina) suprotni onome što su pre samo deset godina zagovarali baza stranke i njeno izabrano vođstvo.

ŠOK! ŠTA SE DOGODILO SA TRAMPOVOM KOSOM?! Ceo svet gleda u ovaj snimak i ne veruje, IMA LI TO VEZE SA IZBORIMA?! (VIDEO/FOTO)

Podrška Trampu je zapanjujuća. Prema poslednjoj predizbornoj anketi koju je proveo Gallup, 94% republikanaca smatra kako Donald Tramp dobro radi svoj posao. Među “konzervativnijim republikancima”, koji čine većinu baze GOP-a, čak je 97% njih navelo da je Tramp povlačio prave poteze.

Šta će se dogoditi s njegovim kultom ličnosti kada napusti Belu kuću?

Hoće li Tramp izgubiti deo svog kulta ličnosti kad izađe iz Bele kuće? Naravno, ali samo deo. Naime, Tramp ne planira u potpunosti da prepusti scenu drugim političarima. Već se govori kako razmišlja o pokretanju TV mreže koja bi među republikancima umanjila dominaciju Fox Newsa. Pokrenuo je i odbor za političke aktivnosti koji će mu omogućiti prikupljanje novca i finansiranje kandidata po njegovom izboru.

Foto: AP/Susan Walsh

A tu je i njegov profil na Tviteru s 88,9 miliona sledbenika, gde će bez sumnje i dalje provocirati kad god stigne.

Zapravo je veće pitanje hoće li se Tramp uopšte kandidovati za predsednika 2024. Naime, tada će imati 78 godina, a pitanje je i koliku će štetu njegovom entuzijazmu zadati razne pravne zavrzlame koje ga čekaju kada napusti Belu kuću.

SVE JE LEGALNO, OSIM REZULTATA! Tramp poslao poruku deomkratama: SADA STE ODUŠEVLJENI!

No skoro je sasvim sigurno. Osim ako republikanska baza odjednom drastično ne promeni svoje stavove, sedeća će nominacija biti njegova – ako on to poželi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vasilije

pre 3 godine

Imo taktiku, ne imo, ove izbore je izgubio, a do sledecih...., u zdravlju da se vidimo......

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija