• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

19.11.2020

08:19

IMUNITET MUŠKARACA I ŽENA NA KORONU razlikuje se u jednoj veoma bitnoj stvari

Vesti

IMUNITET MUŠKARACA I ŽENA NA KORONU razlikuje se u jednoj veoma bitnoj stvari

Podeli vest

Nivo antitela na kovid-19 brže opada kod muškaraca nego kod žena, pokazalo je novo istraživanje, čiji bi rezultati mogli da imaju implikacije po razvoj vakcine protiv korone, piše Gardijan.

Istraživanjem je obuhvaćeno 308 osoba zaposlenih u bolnicama Univerziteta u Strazburu kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa, uglavnom sa blažim simptomima bolesti.

Nivo različitih antitela meren je korišćenjem tri različita testa dva puta tokom perioda od 172 dana.

Prvo merenje je pokazalo da muškarci stariji od 50 godina i oni sa indeksom telesne mase većim od 25, imaju najviši nivo antitela.

Drugim merenjem je otkriveno da je nivo antitela u većoj meri opao kod muškaraca nego kod žena, nezavisno od starosti ili indeksa telesne mase, navodi se u studiji.

Naše istraživanje je pokazalo da muškarci ispoljavaju snažniji odgovor u akutnoj fazi, iskazan višim nivoom antitela, ali da tokom vremena on opada mnogo brže nego kod žena, kod kojih ostaje na mnogo stabilnijem nivou, rekla je Samira Fafi-Kremer.

Olivier Švarc, jedan od autora studije, rekao je da izgleda da opadanje zavisi od početnog nivoa antitela.

Foto: Shutterstock

 



Ukoliko je nivo antitela viši, opadanje će biti brže, ali još ne znamo zbog čega tačno, navodi Švarc.

Sabra Klajn sa Univerziteta "Džons Hopkins" ističe da bi naučnici koji rade na razvoju vakcine trebalo da analiziraju i uporede odgovor muškaraca i žena na virus tokom vremena, jer je moguće da će kod muškaraca doći do gubljenja antitela i posle vakcinacije.

Muškarci bi možda trebalo da prime drugu pomoćnu vakcinu da očuvaju imunitet na virus, tvrdi Klajn.

Naučnici još ne znaju sve o imunitetu na korona virus. Oni su upozorili da antitela, koja stvaraju B-ćelije i koja imaju ključnu ulogu u odbrani organizma, nisu jedno oružje čovekovog imunog sistema.

Jednako su važne i T-ćelije, čiji je zadatak da stimulišu proizvodnju B-ćelija i unište respiratorne ćelije u kojima virus živi.

Studija treba da prođe kroz proces recenzije.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija