• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.11.2020

08:40

NAJMOĆNIJA ŽENA SVETA PREUZIMA KLJUČNU POZICIJU U SAD! Istorijski potez novoizabranog predsednika SAD Bajdena!

Vesti

NAJMOĆNIJA ŽENA SVETA PREUZIMA KLJUČNU POZICIJU U SAD! Istorijski potez novoizabranog predsednika SAD Bajdena!

Podeli vest

Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden nominovaće Dženet Jelen, bivšu predsedavajuću saveta guvernera Federalnih rezervi, na mesto ministarke finansija i vratiti je na čelo Federalnih rezervi

Bajden bi ovim imenovanjem srušio rodnu barijeru koja u SAD postoji već 231 godinu, ali bi i na mesto šefa Federalnih rezervi postavio ekonomistu i tržišnog, a ne finansijskog eksperta, i to u trenutku privredne krize nezapamćene još od razdoblja Velike depresije, desetogodišnjeg ekonomskog sunovrata koji je devastirao Ameriku u periodu od 1929. do 1939. godine.

 

 

Novi šef trezora bi trebalo da se fokusira na progresivna rešenja za 2 osnovna problema - sve veću ekonomsku nejednakosti i klimatske promene, izmeštajući u drugi plan prioritete Trampove administracije - smanjenje poreza i finansijska regulativa, saznaje Rojters iz krugova demokrata povezanih sa Bajdenovom predsedničkom kampanjom.

Jelenova (74) će Bajdenu staviti na raspolaganje svoje višedecenijsko iskustvo i ekonomsku ekspertizu, ali i ugled koji je izgradila u američkom Kongresu, u međunarodnim finansijskim i poslovnim krugovima.

Jelenova će biti prva američka zvaničnica koja će istovremeno rukovoditi ministarstvom finansija, Federalnim rezervama i odborom ekonomskih savetnika u Beloj kući. Po svemu sudeći, uloga Jelenove biće u velikoj meri i politička i ekonomska, iako se Federalne rezerve tradicionalno distanciraju od stranačke politike i interesa.

Ona je 2014. godine upisana u američku istoriju kada je postala prva žena na čelu Federalnih rezervi, međutim aktuelni predsednik Donald Tramp nije joj ukazao poverenje, pa je 2018. godine odlučio da je smeni sa tog položaja, a na njeno mesto postavi aktuelnog šefa Federalnih rezervi Džeroma Pauela.

 

 


I Bajdenov zvanični predstavnik, ali i Jelenova lično, odbili su da komentarišu informacije o njenom imenovanju.

 

 

Inače, Dženet Jelen je pre nekoliko godina proglašena najuticajnijom osobom u svetu ekonomije prema listi koju sastavlja časopis Blumberg markets. Ona je tada bila ispred predsednika Kine Si Đinpinga, prvog čoveka kompanije „Epl“ Tima Kuka, direktor moćnog investicionog fonda Blek Rok, Amerikanca Larija Finka, dok je na petom mestu bio američki milijarder Voren Bafet.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija