• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

24.11.2020

11:50

SLOM AMERIKE NA POMOLU?! Dolar više nije vodeća svetska valuta!

Vesti

SLOM AMERIKE NA POMOLU?! Dolar više nije vodeća svetska valuta!

Podeli vest

Dolar više nije vodeća svetska valuta, pošto ga je evro prestigao kao moneta za plaćanje na međunarodnom tržištu, prvi put od februara 2013. godine

Čak 37,82 odsto međunarodnih novčanih transakcija obavljeno je u evropskoj valuti, objavio je Blumberg, pozivajući se na podatke svetskog Udruženja međubankarskih finansijskih telekomunikacija (SWIFT). To udruženje obuhvata 200 država i 11.000 finansijskih institucija.

Posle evra, slede američki dolar, britanska funta, japanski jen i kanadski dolar, koji je istisnuo kineski juan sa pete pozicije.

 

 

Korišćenje dolara od decembra prošle do oktobra ove godine smanjeno je za 4,6 odsto, pa on sada zahvata 37,64 odsto udela. U isto vreme, evro je porastao za šest odsto.

Američki dolar ostao je na prvom mestu kada je u pitanju plasiranje kredita i zajmova.
Stručnjaci kao razloge za ovaj pad dolara na listi najvažnijih valuta vide ekonomsku krizu usled pandemije virusa korona, američke predsedničke izbore i trgovinski rat sa Kinom.

Od svog vrhunca u martu, dolar je u međuvremenu oslabio za 11 odsto, a stručnjaci navode kako mu sledi i dalji pad.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija