• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

24.11.2020

18:34

RAT PROTIV RUSKE VAKCINE USRED BITKE ZA SPAS ČOVEČANSTVA, POMRAČENJE UMA VODEĆIH SVETSKIH MEDIJA! Srbijo, misli o ovome!

Vesti

RAT PROTIV RUSKE VAKCINE USRED BITKE ZA SPAS ČOVEČANSTVA, POMRAČENJE UMA VODEĆIH SVETSKIH MEDIJA! Srbijo, misli o ovome!

Podeli vest

Dok su tri vakcine širom sveta pohvaljene zbog obećavajućih rezultata kliničkih ispitivanja, ruska vakcina je jedina koju vodeći svetski mediji odbacuju. Toliko o jedinstvenom globalnom odgovoru na pandemiju virusa korona, ističe u autorskom tekstu novinar Kris Svejni

Ipak, kako navodi, čini se da postoji svetlost na kraju tmurnog tunela kovida 19, jer izgleda da je vakcina Univerziteta Okford uspelšna. Početni rezultati istraživanja sugerišu zaštitu od 70 odsto, ali stručnjaci smatraju da bi određenim doziranjem procenat zaštite mogao da se popne na 90 odsto. Vakcina nastala u saradnji sa kompanijom „Astra zeneka" tokom ispitivanja nije uzrokovala teža stanja, niti je bilo hospitalizacije onih koji su učestvovali u istraživanju. Još jedna dobra strana je to što se može čuvati u običnom frižideru, što isključuje visoke troškove skladištenja.

To nije slučaj sa druge dve vakcine koje je svet pohvalio - Bionteh/Fajzerovom, sa efikasnošću od 95 odsto, i Moderninom. sa 94,5 odsto.

Obe vakcine treba da se čuvaju na temperaturama oko minus 70 stepeni i zahtevaju velike rashladne jedinice da se ne bi pokvarile tokom transporta i skladištenja.

To je jedan od razloga zašto će oksfordska vakcina koštati između 3 i 4 dolara, u poređenju sa 20 dolara za Fajzerovu i 25 dolara za Moderninu vakcinu.

Uprkos razlikama u cenama, sve su to dobre vesti, ističe autor teksta.

Prema izveštajima, AstraZeneka je spremna da napravi dve milijarde doza vakcina do sledećeg leta, a ostale kompanije imaju ugovore o isporuci stotina miliona doza.

To je globalni napor. AstraZeneka je švedska kompanija, Bionteh je osnovao bračni par Turaka u Nemačkoj, dok su Fizer i Moderna američke.

Foto: Tanjug/Reuters

Reakcija na dobre vesti bila je univerzalno pozitivna u medijima. Izjavu tima sa Univerziteta Okford pozdravili su Bi-Bi-Si, Njujork tajms, Si-En-En, Gardijan, Najn njuz u Australiji i Skaj njuz.

Uprkos različitim lokacijama i publici, svi ovi izveštaji imali su jednu zajedničku stvar - namerno su ignorisali „Sputnjik V", vakcinu koju je razvila Rusija i koja je prva predstavljena. To je činjenica, naglašava Svejni.

Vest o njenom postojanju je objavljena 11. avgusta, a 4. septembra su objavljeni rezultati studije prve faze u najstarijem medicinskom časopisu na svetu „Lanset". Treća faza ispitivanja vakcine je u toku u Rusiji, Belorusiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Venecueli, a pridružiđe im se i Indija i Brazil.

OPET CRNI REKORD U ITALIJI! Čak 853 osobe preminule od posledica koronavirusa, JOŠ OD MARTA NIJE BIO OVAKAV PAKAO!

„Sputnjik V" ima efikasnost od 92 odsto, pokazuju dosadašnja istraživanja, a  predstavnica Svetske zdravstvene organizacije u Rusiji Melita Vujnovič je to prokomentarisala rečima - „optimisti smo".

Vakcina je takođe poslata u sedište SZO u Ženevi na potvrdu, a njen proizvođač, moskovski Istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, potvrdio je da će troškovi biti niži od troškova Bionteh/Fizera i Moderne.

Ruski institut javno se ponudio da pomogne u povećanju efikasnosti oksfordske vakcine. Ali, verovatno toga niste svesni, jer je sve to izostalo u izveštajima mejnstrim medijima.

U medijima su se pojavljivale sugestije o navodnim dokazima da su ruski istraživači falsifikovali rezultate vakcine „Sputnjik V", što je verovatno proisteklo iz činjenice da je ruski Fond za direktna ulaganja (RDIF) finansirao projekat.

Generalni direktor Kiril Dmitrijev bio je svestan da će se državne veze smatrati problematičnim i rekao je: „Shvatili smo da će biti mnogo skepticizma i otpora prema ruskoj vakcini iz konkurentskih razloga; stoga je doneta odluka da se nazove ruskim prepoznatljivim međunarodnim imenom".

Umesto toga, dušebrižnici bi trebalo da se osvrnu na Institut Gamaleja, koji je ranije bio uključen u klinička ispitivanja vakcina protiv ebole i bliskoistočnog respiratornog sindroma. Ali ništa od toga nije smatrano relevantnim, navodi Svejni.

"SMRTNI NEPRIJATELJ" SRBA ŠTITI DECU OD KORONE! Ona je glavna UZDANICA Nemaca protiv širenja kovida!

Pojedini novinari i medijske korporacije zažmure, moguće podsvesno, kada treba pogledati u neke delova sveta. Taj arogantan stav znači da su ruske tvrdnje unapred osuđene kao sumnjive, dok se prema drugim vakcinama ne ponašaju tako.

Neobjašnjivo je to što je Vejn Kof iz Projekta za ljudske vakcine izjavio da „Sputnjik V" nije prošla „test mirisa". U međuvremenu, istraživač vakcina iz Njujorka Džon Mur nazvao je najavu ruske vakcine „Putinologijom" i dodao: „Zašto Rusija to radi? To je međunarodna trka vakcina. Žele da ih vide kako idu u korak sa konkurentima u drugim zemljama".

Foto: Shutterstock

Evropska unija je takođe pokazala svoje pravo lice upozorivši Mađarsku da podriva poverenje javnosti uvozeći „Sputnjik V" kako bi je testirala. EU je dodala da će masovna vakcinacija postati otežana ako građani počnu preispituju vakcine koje im nisu odobrene. I Frans 24 je objavio ocenu da „Moskva žuri kako bi držala korak sa zapadnim farmaceutskim kompanijama".

Svejni smatra da sve ovo potiče od stereotipa i, u nekim slučajevima, nelogičnog prezira prema Rusiji što je ostalo još iz hladnoratovskog perioda.

PRETI LI NAM NOVA PANDEMIJA?! Nakon Hrvatske, PTIČJI GRIP otkriven i u Sloveniji!

Ovo je globalna pandemija. Svaka zemlja se suočava sa istim scenarijem i potrebna nam je sva pomoć nauke koju možemo dobiti. Ništa ne treba odbaciti zbog ksenofobne paranoje, ističe Svejni.

Način na koji mejnstrim mediji pokušavaju da ignorišu postojanje „Sputnjik V" dokazuje da takozvani stručnjaci ne mogu sebi da dozvole da daju bilo kakvu zaslugu Rusiji, jer se ne uklapa u narativ koji žele da prenesu.

Šta ako je to najmoćnija vakcina? Šta ako je to najbolja opcija? Zbunjujuće je to što toliko ljudi vodi medijske ratove u momentu kada je toliko ljudskih života u pitanju, zaknjučuje Svejni u tekstu objavljenom na RT.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
baja

pre 3 godine

Ma ruska i kineska vakcina su vec gotove ali se javlja jedan problem koji se ruski i kineski naucnici trude da rese, naime vakcina stvara antitela u kratkomj vremenskom roku ali ih IMA MANJE NEGO KOD COVEKA KOJI JE PREBOLEO KOVID, sto znaci telo ne stvara dovoljno antitela da bi vakcina bila uspesna, a kod kineske ima jos gomila nuspojava ( podaci iz Brazila gde se upotrebljavala ali se stalo zbog nuspojava)

bosanac2

pre 3 godine

NIKO IOLE NORMALAN NECE PRIMITI NICIJU VAKCINU JER TO VODI U SIGURNU SMRT,UMRLO JE 8 DOBROVOLJACA OXFORDOVE VAKCINE A O TOME SE CUTI SATANISTI RIJELILI DA UOPLOVE SVJETSKU POPULACIJU.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija