• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/National Interest

26.11.2020

07:10

AMERIKA KREĆE U RAT ZA ARKTIK, ALI POSTOJI PROBLEM: Najpre mora da dobije bitku za ČUKOTSKI PLATO, a Rusi su tamo već zabili kočiće!

Vesti

AMERIKA KREĆE U RAT ZA ARKTIK, ALI POSTOJI PROBLEM: Najpre mora da dobije bitku za ČUKOTSKI PLATO, a Rusi su tamo već zabili kočiće!

Podeli vest

Američki mediji se pitaju zašto SAD pokazuju malo interesovanja za proširivanje uticaja i nacionalnih interesa na resursima bogatom Arktiku

Na 320 kilometara od Aljaske nalazi se podvodna visoravan Čukotski platoi, koje čine podvodni grebeni koji se uzdižu i prostiru sve do Severnog ledenog okeana, nalazeći se na polovini puta između Aljaske i ruskog Dalekog istoka.

Region je zanimljiv iz dva razloga. Američko ministarstvo unutrašnjih poslova u svom izveštaju navodi da područje ima potencijal da postane bogata baza za eksploataciju nafte i da bi moglo postati područje od velike vrednosti za zemlju koja bi tamo krenula sa bušenjem.

 

 

Drugo, ako bi SAD  mogle da polažu pravo na plato tako što bi ga UN prepoznale kao geološki produžetak njenog kontinentalnog dela, tada bi prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pomorskom pravu (UNCLOS) SAD bi iemale ekskluzivna prava na resurse vađenje u tom području. Isti slučaj je i sa Rusijom, koja je poslednjih godina uradila gotovo sva istraživanja i geološka snimanja kako bi dokazala da ima pravo na ovaj deo na severu.

Foto: The US Air Force

Trenutno Sjedinjene Države nisu podnele nikakve formalne zahteve za region. Suprotno tome, Rusija pokazuje veće teritorijalne ambicije, povećavajući zahteve poslednjih godina. Moskva je jasno izrazila svoju nameru i sposobnost da odbrani teritorije za koje tvrdi da na njih polaže pravo, pa je sprovela vojnu izgradnju na ostrvu Vrangel, ruskoj teritoriji najbližoj Čukotskom platou, stacionirajući trupe i sisteme PVO na ostrvu.

Američki mediji zbog toga sugerišu da je potrebno da Vašington razvije koherentnu politiku oko Čukotskog platoa. Nacionalni interes piše da predstojeća administracija Džoa Bajdena treba da učini dve stvari: ojača američku obalsku stražu i mornaričko prisustvo na Aljasci, i proširi istraživačke napore u regionu.

U svojoj analizi, mediji prenose da Amerika treba što pre da započne pregovore sa Rusijom kako bi se postigao miran i uzajamno prihvatljiv dogovor oko eventualnih teritorijalnih nesuglasica pre nego što se oni dogode. Američki mediji ovo vide kao način da se izbegnu potencijalni sukobi i da se obezbedi stabilan i prosperitetniji aranžman za obe strane.

Takođe, podsećaju da Amerika mora da bude spremna da naučnim metodama dokazuje svoje tvrdnje i prava na Arktiku, za šta je neophodan mnogo veći broj misija, ali i veći broj ledolomaca kako bi mogla da sustigne Rusiju koja već dugo radi na širenju flote arktičkih brodova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija