• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

25.11.2020

21:42

DOKAZ NEVINOSTI PODELIO FRANCUSKU JAVNOST! Da li zabraniti proveru da li je žena devica

Vesti

DOKAZ NEVINOSTI PODELIO FRANCUSKU JAVNOST! Da li zabraniti proveru da li je žena devica

Podeli vest

Francuska je jedna od 20 zemalja u kojoj se vrše provere da li je žena devica, a povodom predloga da se zabrani takva praksa, javnost je podeljena.

Dok neki tu proceduru smatraju varvarskom, drugi upozoravaju na nasilne posledice s kojima bi mogle da se suoče žene koje ne mogu da obezbede dokaz da su device.

Prema navodima Svetske zdravstvene organizacije, provera nevinosti žene sprovodi se u najmanje 20 zemalja u svetu, a ponekad se ona vrši prinudno, pošto porodice, partneri ili potencijalni poslodavci koriste žene za procenu časti ili socijalne vrednosti.

U Evropi se, prema navodima SZO, testovi vrše u Belgiji, Holandiji, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Španiji, prenosi Rojters.

U Francuskoj provera nevinosti najčešća praksa među muslimanima, kao i među pojedinim romskim porodicama koje traže dokaz da je devojka devica pre stupanja u brak.

Ujedinjene nacije upozorile su da su takvi testovi bolni, neprecizni i da predstavljaju kršenje ljudskih prava, ocenivši da za njih nema mesta u modernom društvu.

Ali, nisu svi saglasni s time, a neki sturčnjaci upozoravaju na neželjene posledice predložene zabrane provere nevinosti u Francuskoj, koja je deo šireg predloga zakona o islamskom separatizmu, koji će se pred parlamentom naći sledećeg meseca.

Kako objašnjavaju lekari, žene bi mogle da plaćaju prekomerne naknade za ilegalne testove ili rizikuju da se suoče s nasilnim ponašanjem članova porodice, bilo da je reč o partnerima ili budućoj rodbini s strane supruga, ako nemaju dokaz o svojoj nevinosti.

- Kažnjavanjem lekara zatvoriće se jedina vrata za pacijente, gde bi oni mogli da nađu pomoć i dobiju savet. To nesumnjivo promoviše crno tržište za dobijanje potvrde, što će sumnjive apoteke skupo naplatiti - kaže ginekolog iz Pariza i glavni lekar u prihvatilištu za žrtve nasilja "Mezon de Fam" Gada Hatem Gancer.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

NASILJE NAD ŽENAMA I DALJE PRISUTNO IAKO SU SANKCIJE OŠTRIJE! Vesić: U Beogradu u prvih deset meseci ove godine pristiglo 3.882 prijava!
Beograd

NASILJE NAD ŽENAMA I DALJE PRISUTNO IAKO SU SANKCIJE OŠTRIJE! Vesić: U Beogradu u prvih deset meseci ove godine pristiglo 3.882 prijava!

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić posetio je danas Centar za socijalni rad na Zvezdari i poručio da je današnji dan prilika da se podsetimo šta je sve urađeno kako bi nasilje bilo iskorenjeno, ali i da je ono u našem društvu još uvek prisutno i ohrabrimo sve žrtve nasilja da to prijave

25.11.2020

13:37

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17