• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Klix.ba

01.12.2020

10:10

NEVEROVATNO OTKRIĆE U AMAZONSKOJ PRAŠUMI! Otkriven zid iz LEDENOG DOBA, crteži na njemu su zapanjili naučnike! (FOTO)

Vesti

NEVEROVATNO OTKRIĆE U AMAZONSKOJ PRAŠUMI! Otkriven zid iz LEDENOG DOBA, crteži na njemu su zapanjili naučnike! (FOTO)

Podeli vest

U Amazonskoj prašumi otkrivene su stene na kojima su naslikane desetine hiljada životinja i ljudi. Crteži su nastali pre 12.500 godina i još su jasno vidljivi na zidu koji se proteže dužinom gotovo osam kilometara, a nalazi se u Kolumbiji

Arheolozi su datum nastanka temeljili uglavnom na prikazima sada već izumrlih životinja iz ledenog doba. Na primer, naslikan je mastodont, što je praistorijski rođak slona koga u Južnoj Americi nema već 12.000 godina. Tu su i slike paleolame, izumrle vrste kamile.

Sve ove životinje su naslikali prvi ljudi koji su stigli do Amazona, a ove slike pružaju dublji uvid u izgubljenu drevnu civilizaciju. Arheolozi kažu kako je u pitanju veliki broj slika i kako će i generacije koje dolaze morati da ih proučavaju.

Slike uključuju ribe, kornjače, guštere i ptice, kao i ljude koji plešu i drže se za ruke. Crteži su veoma detaljni pa se tako na slici konja može videti i konjska dlaka. Neke slike su vrlo visoko oslikane, toliko visoko da se do njih može doći samo dronovima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17