• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

01.12.2020

12:14

REVOLUCIONARNO U EVROPI! Ova zemlja je napravila auto-put čiji asfalt ŠTEDI GORIVO vozačima!

Vesti

REVOLUCIONARNO U EVROPI! Ova zemlja je napravila auto-put čiji asfalt ŠTEDI GORIVO vozačima!

Podeli vest

Holandija je dobila energetski najodrživiji auto-put presvučen asfaltom koji smanjuje otpor guma, čime vozači štede gorivo

Reč je o obnovljenom putu između gradova Delft i Zutemer koji ima sopstveno, održivo snabdevanje energijom. Snaga za rasvetu puta, kao i za semafore, generiše 220 solarnih panela koji su ugrađeni u zaštitnike protiv buke.

Da bi mogli tokom noći da koriste lokalno generisanu električnu energiju, pored puta je postavljena velika baterija koja pohranjuje solarnu energiju tokom dana.

Osvetljenje pored puta takođe je napravljeno održivijim pomoću energetski efikasnijih LED svetiljki, koje se mogu prigušiti kada je put manje opterećen.

Podloga je izrađena od asfalta koji smanjuje otpor kotrljanja automobilskih guma, tako da učesnici u saobraćaju troše manje goriva na toj 17 kilometara dugoj deonici puta.

Semafori na putu imaju ugrađene senzore, pa je odvijanje saobraćaja ravnomernije, bez čestih zaustavljanja i ubrzavanja. To će, kako se procenjuje, smanjiti saobraćajnu gužvu i emisiju štetnih gasova, prenosi portal „Tehzle“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija