• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Avaz.ba

02.12.2020

10:01

BAJDENOV PAKLENI SCENARIO ZA BALKAN, KREĆE UDAR NA REPUBLIKU SRPSKU! Srbomrzac Server najavljuje "promenu dejtonske strukture BiH..."

Vesti

BAJDENOV PAKLENI SCENARIO ZA BALKAN, KREĆE UDAR NA REPUBLIKU SRPSKU! Srbomrzac Server najavljuje "promenu dejtonske strukture BiH..."

Podeli vest

Rekonstrukcija, ili reforma Dejtonskog mirovnog sporazuma sigurno će biti jedan od zadataka SAD i medijski projektovanog predsednika SAD Džoa Bajdena, kazao je za Avaz profesor „Džon Hopkins“ univerziteta u Vašingtonu Danijel Server

Server ističe da se jači angažman SAD očekuje na zapadnom Balkanu, a posebno kad se uzmu u obzir razgovori koje je Bajden obavio s liderima članica Evropske unije. 

- Tokom tih razgovora dogovoren je jači angažman na Balkanu, a taj angažman ne može proći bez promena dejtonske strukture BiH - naglasio je Server

Prema njegovim riječima, SAD i EU moraju učiniti sve da BiH postane funkcionalna, efikasna i ujedinjena država, u svojim trenutnim granicama sposobna da ispuni uvjete za ulazak u NATO i EU.

- To zahteva uklanjanje složene upravljačke arhitekture stvorene u Dejtonu. Bosnom i Hercegovinom ubuduće bi trebala upravljati vlada u Sarajevu sposobna da pregovara i sprovodi svoje obaveze prema EU, kao i opštine koje pružaju usluge građanima, s jednakim pravima za pojedince i snažnom pravnom i sudskom zaštitom manjina - naglasio je.

Na pitanje kako je to moguće postići, Server kaže da SAD i EU moraju postići sporazum o pokretanju procesa ustavnih i drugih reformi. 

- Pripremiti novi ustav koji eliminiše ili drastično umanjuje ulogu entiteta i koji će osigurati punu primenu odluka Evropskog suda za ljudska prava. MMF i Svetska banka moraju prekinuti s praksom pomaganja entitetima, a novac se mora preusmeriti na opštine i Državnu vladu u Sarajevu - istakao je Server.

- Neophodna je reforma Izbornog zakona, a koja će razvlastiti etički utemeljene političke stranke. Parlament BiH bi trebalo da bira jednog predsednika i dva potpredsednika države. Striktno se mora ograničiti pravo na vitalni nacionalni interes. Nužno je usvojiti zakon kojim se osigurava transparentnije finansiranje političkih stranaka u BiH, a zahtevajući demokratske procedure za izbor stranačkih lidera - poručio je Server. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Isailo

pre 3 godine

Ukida se republika Srpska i ukida dejtonski sporazum.

Spasko Imanjitz

pre 3 godine

ma cuj , reforma dejtonskog sporazuma , , na stetu interesa onih koji su sporazum potpisali , ne postoje reforme sporazume bez pristanka interesa naroda u sporazumu , to znaci da amerika nastavlja agresiju i cini kriminalno delo , krsi zakon i sporazum ne postuje i sprovodi da sporazum ne vazi , a u tom slucaju oni koji su sporazum potpisali idu svojim razlicitim putevima jer se sporazumi nemogu reformisati bez pristanka i interesa obe strane , a strane su suprotne jer muslimanska strana je prva pocinila zlocin i agresiju na srpsku decu i ubistvo srpskih mladenaca u Sarajevu , a Republika Srpska je nezavisna jedinica zakonski nastala jer je morala da se samoodbrani od islamskog terorizma i kriminala , i naravno da Republika Srpska se krece u suprotnom smeru of nacistickih i islamskih terorista i separatista , i Srpska ni u kom slucaju ne tezi da se ujedini sa islamskim agresorima , ubicama i silovateljima koji bi ustvari morali biti procesirani i kaznjeni za svoje zlocine a Engleska i Amerika bi morale biti osudjene za raspirivanje islamskog terorizma , nacizma , religijske mrznje i etnickog rasizma i separatizma na Balkanu .

srbo

pre 3 godine

Vreme je da se očisti BiH od džihadista, hoće li SDA se prikloniti Erdoganu ili Bajdenu, ili će opet svi protiv srba ostaje da vidimo. Kako god Srpsku ne damo, a o BiH se dogovaramo, oteli su nam Krajinu i okupirali Kosovo i Metohiju, tako da imamo šta da tražimo i oko čega da razgovaramo. Zločini i proterivanja srpskog naroda su ostali neka njeni i ničim nisu nadoknađeni. Geopolitika situacija neće biti kao 90 tih i ovo očekujemo da se otvori, ako želi Bajden da se iskupi pre nego krene Bogu na ispovest.

JaTiOn

pre 3 godine

@Spasko Imanjitz Da li ti stvarno misliš sve ovo što si napisao?

Dane

pre 3 godine

To po njegovom znači novi rat izmeðu srba i balkanskih turaka, dobro zna da to nemože proći

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija