• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.12.2020

08:46

NEVEROVATNO OTKRIĆE! Pronađen VELIKI VIKINŠKI BROD u kome je možda sahranjen KRALJ! (Foto/Video)

Vesti

NEVEROVATNO OTKRIĆE! Pronađen VELIKI VIKINŠKI BROD u kome je možda sahranjen KRALJ! (Foto/Video)

Podeli vest

Norveški arheolozi se nadaju da će ovog meseca završiti iskopavanje retkog, zakopanog dugačkog broda u mestu Gjelestad, drevnom arheološkom nalazištu jugoistočno od Osla


To je prvo takvo iskopavanje u Norveškoj u prethodnih 100 godina, piše BBC na srpskom.

Veći deo broda je istrulio tokom vekova, ali arheolog dr Knut Pashe veruje da će raspored gvozdenih eksera ipak omogućiti izradu replike.

Radarom je otkriveno da je brod dug oko 19 metara i širok pet metara, što ga stavlja u rang sa dobro očuvanim vikinškim brodovima Oseberg i Gokstad koji su izloženi u Oslu.



Ti brodovi su pronađeni na zapadnoj strani širokog fjorda Oslo.

Vikinzi su dugim brodovima išli do britanskih ostrva, najpre bi napadali zajednice pored obala, zatim se nastanili i ostavili u nasleđe fino zanatstvo, kao i nordijske reči i imena.

Nordijski Vikinzi su pohodili i Island, a neki su se potom naselili na Grenlandu i Vinlandu u Severnoj Americi, kasnije Njufaundlend.



Ratni brod pronađen u Gjelestadu datira iz predhrišćanskog perioda Vikinga 750-850. godine nove ere, rekao je za BBC Pashe iz Norveškog instituta za istraživanje kulturne baštine.

„Još ne znamo da li je ovo bio veslački ili jedrenjak. Drugi, poput brodova Gokstad i Tune, kombinovali su veslanje i jedrenje", rekao je.

Proučavanje kobilice biće presudno.

„Kobilica se veoma razlikuje od ostalih, što je zaista uzbudljivo. U priobalju je teško koristiti jedro, vetar se stalno menja, pa biste često koristili vesla. Ali da biste prešli, recimo, od Bergena do Šetlanda, bilo je bolje sačekati pravi vetar", rekao je norveški arheolog.

Gjelestad je veliko drevno groblje Vikinga, sa 20 grobova i Jel Moundom, koji datira iz rimskog gvozdenog doba (1-400. pre Hrista).

Ta humka, druga po veličini u Norveškoj, udaljena je 100 metara od mesta gde je pronađen brod, koji je zapravo bio grob za, pretpostavlja se, nekog plemenskog poglavara.

Vođa tima za iskopavanje Kristijan Rodsrud kaže da Jel Mound označava mesto drevnog sahranjivanja - spaljivanja tela, ali jedva da je bilo šta pronađeno.

Možda je u jednom trenutku grob opljačkan.

Takođe postoje ostaci dugih sala, verovatno korišćenih za ceremonije i gozbe koje su trajale danima.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija