• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Srbija danas

06.12.2020

16:35

ZAVRŠNI OBRAČUN! Francuska veruje da ima način da zauzda širenje radikalnog islama u Evropi!

Vesti

ZAVRŠNI OBRAČUN! Francuska veruje da ima način da zauzda širenje radikalnog islama u Evropi!

Podeli vest

Uvek kada se u Francuskoj diskutuje o tome kakva opasnost preti od takozvanog "političkog islama", vrlo brzo se počne govoriti o "islamskom separatizmu". Taj pojam je početkom ove godine kreirao politolog Bernard Rougier.

U svom bestseleru "Teritorije osvojene od strane islamizma" on je opisao propagandu islamističkih imama, te identifikovao gradske kvartove u celoj Francuskoj koje kontrolišu islamisti.

Već u proleće ove godine je francuski predsjednik Emanul Makron kao svoj politički prioritet označio borbu protiv radikalne ideologije.

Početkom oktobra je upravo taj izazov bio i glavna tema njegovog velikog govora o stanju nacije.

 - Ne možemo pobeći od zaključka da u Francuskoj postoji radikalni islam - rekao je predsednik. To je islam koji banalizira nasilje, koji potkopava vrednosti Republike, precizirao je Makron.

- Mi smo sami stvorili naš separatizam. Naša je Republika dozvolila getoizaciju – stvaranje gusto naseljenih područja u kojima vlada beda - samokritički je dodao.

Zakon protiv separatizama

Kako bi se korigovao taj razvoj, predsednik Makron namerava da zatvori radikalne škole Kurana, ubuduće bi se imami trebalo da obrazuju u Francuskoj, a finansiranje islamskih udruženja i džamija ubuduće bi se trebalo intenzivnije zakonski regulisati – pogotovo finansijska podrška iz inostranstva. Predsednik je naredio svojoj vladi da pripremi "zakon protiv separatizama".

Foto: Reauters

Rad na zakonu, kojim bi se trebalo boriti i protiv govora mržnje na internetu, upravo se privodi kraju. On će biti tema sledećeg sastanka Ministarskog veća u sredu. Zakonom se, između ostaloga, planira zabraniti roditeljima da odjavljuju decu iz državnih škola kako bi ih podučavali kod kuće – što je do sada bila uobičajena praksa u nekim muslimanskim kvartovima u Francuskoj.

Borba protiv radikalnih propovednika

Paralelno s izradom novog zakona, vlada u Parizu želi da pokaže delotvornost borbe protiv radikalne ideologije. Nakon što je jedan islamist učitelju Samuelu Petiju 6. oktobra ove godine odsekao glavu, pritisak na vladu je dodatno porastao. Šef MUP-a Žerar Darmanin je ovih dana na Tviteru najavio sveobuhvatnu kontrolu džamija: sumnja se da 76 džamija i drugih verskih objekata, kako kaže ministar, podstiču separatizam.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Boris

pre 3 godine

Koji cinizam sada su islamisti a kada su Srbi pokusali da se rese albanskog terora koji traje 100 godina onda zapad slozno bombarduje Srbiju i otima joj 15% teritorije dajuci je islamistima istim takvim kakvi su i u Francuskoj

Istina

pre 3 godine

Karma bato karma! Francuska je nanela ogromnu štetu Arapskom svetu i .....

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija