• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Bloomberg

10.12.2020

21:10

NJEMU SE ISPLATILO ŠTO SU GA RODITELJI IZBACILI IZ KUĆE! Japanac (17) postao beskućnik, a sada je MILIJARDER! (VIDEO)

Vesti

NJEMU SE ISPLATILO ŠTO SU GA RODITELJI IZBACILI IZ KUĆE! Japanac (17) postao beskućnik, a sada je MILIJARDER! (VIDEO)

Podeli vest

Taihei Kobajaši je od spavanja na ulicama Tokija došao na čelo tehnološkog startupa čija je tržišna vrednost premašila milijardu dolara

Njegova priča o bogatstvu je među najzanimljivijima je što je proizašla iz buma malih firmi u Japanu. Kompanija Kobajaši, koja pomaže startupovima i drugim firmama da dizajniraju i kreiraju nova preduzeća i proizvode, izašla je u javnost u julu i od tada su se njegovi udeli više nego utrostručili.

To je ishod koji je malo ko mogao da zamisli pre dve decenije. Kako to kaže Kobajaši, roditelji su ga izbacili sa 17 godina kada je napustio prestižnu srednju školu da bi se usredsredio na svoj bend. Danju je puštao muziku i uglavnom je spavao na otvorenom, koristeći kartonske kutije za grejanje tokom ledenih zimskih noći. Bio je beskućnik godinu i po dana.

Niz susreta izbacio ga je sa ulice i na kraju zaposlio kao softverskog inženjera. Bio je jedan od glavnih članova u uspostavljanju prethodnika kompanije koja je danas poznata kao Sun * Inc., pod nazivom Sun Asterisk, u Vijetnamu 2012. godine. Sada je glavni izvršni direktor Sun * -a.

"Zime su bile hladne", rekao je Kobajaši (37) o svom iskustvu na ulici. "Bilo je slučajeva kada je život bio pakao. Ali prevazišao sam ta vremena".

Prema Kobajašiju, njegovi roditelji ne bi prihvatili njegovu odluku da napusti srednju školu. Planirali su da mu omoguće da stekne univerzitetsko obrazovanje, rekao je. Pokušaji kontaktiranja roditelja Kobajašija nisu uspeli.

"Rekli su mi da odem, pa sam otišao, i to je bilo to“, rekao je. "Želeo sam da živim svoj život radeći ono u čemu sam uživao.“

Kobajaši je na kraju proveo dve zime na ulicama okruga Šindžuku i Šibuja u Tokiju.

"Možda sam umro“, rekao je. "Spavao sam gde god sam mogao“, rekao je. "Otprilike 80% vremena bilo je negde napolju.“

Juši Fukagava, blizak prijatelj još iz školskih dana Kobajašija, koji trenutno radi u Sun *-u, podseća na vreme kada je preduzetnik postao beskućnik.

"Nisam previše razmišljao o tome“, rekao je Fukagava. Ali "moji roditelji su izgledali zabrinuti“.

Sa 19 godina, menadžer kluba sa živom muzikom sažalio se naKobajašija, nudeći mu posao i rekavši da bi mogao da radi u klubu. To je radio oko šest godina.

Na kraju je Kobajaši zaključio da je vreme da krene dalje. Prvo je zaradio nešto novca trgujući muzičkim pločama na mrežietu. Tada je naišao na oglas za posao koji nije zahtevao nikakve kvalifikacije ili iskustvo. Trebalo je samo napraviti test, pisalo je.

Šestosatni ispit testirao je podnosioce zahteva iz oblasti uključujući matematičke veštine, logičko razmišljanje i koeficijent inteligencije. Kobajaši je prošao i počeo da radi u firmi, koja ga je obučila za softverskog inženjera.

Tako je upoznao Makoto Hirai, jednog od osnivača Sun * -a. Njih dvoje složili su se da je bilo mnogo softverskih inženjera koji su se isticali u programiranju, ali malo je onih koji bi mogli da koriste te veštine za osmišljavanje radnih modela. Odlučili su da osnuju kompaniju kako bi premostili jaz.

Kobajaši se preselio u Vijetnam 2012. godine da zaposli osoblje iz bazena mladih inženjera u zemlji. U martu 2013. godine osnivači su osnovali kompaniju Framgia Inc. u Japanu, koja je 2019. godine promenila ime u Sun *. Ideja je bila da se inženjeri angažuju kako bi pomogli japanskim startup kompanijama koje su se borile da izgrade održiv posao.

- Naš stav je bio da se posvetimo rastu tih startapova, bez obzira da li nas je to zaronilo u gubitke - rekao je Kobajaši.

Tokom godina Sun je razvijao svoje poslovanje i sada ima više od 70 klijenata. Kompanija koja je u julu uvrštena na tržište majki Tokijske berze za start-ap firme. Njene akcije porasle su gotovo šest puta do maksimuma u ​​septembru, prenoseći njegovu tržišnu vrednost iznad 1,4 milijarde dolara. Od tada su opali za 38%, a tržišna kapitalizacija kompanije spustila se ispod milijardu dolara. Ulog Kobajašija od 7,9% vredi oko 71 milion dolara.

Sun je za devet meseci koji su se završili u septembru ostvario neto prihod od 649 miliona jena (6,2 miliona dolara) na prihodu od 3,97 milijardi jena.

Micušige Akino, viši izvršni direktor u kompaniji Ichiioshi Asset Management Co., rekao je da postoji dobra potražnja za uslugama kompanije, ali prodaja i profit su i dalje niski i konkurencija može biti jaka.

"Stvari mogu biti teške“, rekao je Akino. "Morate da vidite da li je kompanija u stanju da održi svoj tempo rasta. Ovo je posebno slučaj sa njenim prihodom, koji trenutno nije puno. “

Kobajaši, koji se vratio u Japan iz Vijetnama 2019. godine, rekao je da kompanija osvaja posao od većih firmi, uključujući one iz vodežin na berzi Nikkei 225 Stock Average. Među kupcima je i Masaioshi Son’s SoftBank Corp., prema veb lokaciji Sun *.

"Želimo da budemo agresivni u pružanju naših usluga velikim korporacijama“, rekao je. "Zbog toga smo postali javni.“

Sun želi da poveća zaradu za najmanje 20% do 30% godišnje, a udvostručio je osoblje u svojoj kancelariji u Tokiju na oko 130 ljudi ove godine, rekao je on. Vijetnam je i dalje najveći ured kompanije sa oko 1.300 zaposlenih.

Sun je jedna od mnogih kompanija u TSE indeksu majki čije su akcije porasle ove godine dok su se investitori kladili na tehnologije usred pandemije. Startup merač je dostigao 14-godišnji maksimum u oktobru pre nego što je izjednačio neke od svojih dobitaka. Uprkos više od utrostručavanja, Sun * nije čak ni među 10 najboljih firmi ove godine. Akcije kompanije trguju po ceni od oko 195 puta više od zarade i oko 19 puta veće od knjigovodstvene vrednosti.

Kobajaši je rekao da je svestan rizika, ali da ih oni ne zastrašuju. Rekao je da se i ranije suočavao sa težim izazovima. Od tada se ponovo povezao sa roditeljima i njegovo vreme na ulici je daleka uspomena.

- Ono što želim sada je da nastavim da radim na ostvarenju vizije naše kompanije - rekao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija