• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/fakti.org

12.12.2020

11:24

BRISELSKIM UCENAMA SE MOŽE REĆI "NE", MAĐARSKA I POLJSKA SU TO UPRAVO POKAZALE! Usvajanje budžeta EU jasno potvrdilo da pritisci raštimovane unije više ne prolaze!

Vesti

BRISELSKIM UCENAMA SE MOŽE REĆI "NE", MAĐARSKA I POLJSKA SU TO UPRAVO POKAZALE! Usvajanje budžeta EU jasno potvrdilo da pritisci raštimovane unije više ne prolaze!

Podeli vest

"Poljska i Mađarska su pokazale da i zemlje Istočne Evrope mogu da odstupe od ultraliberalnih vrednosti ionako nesposobne Evropske unije", ocenio je poznati nemački politikolog Aleksander Ra

Tako je prokomentarisao usvajanje budžeta Evropske unije do 2027. godine i ključnu činjenicu da su Varšava i Budimpešta uspele da izdejstvuju da se ne finansijska pomoć ne povezuje i ne uslovljava "vladavinom prava".

Rar zato naglašava:

"Poljska i Mađarska su pobednici u pregovorima o budžetu. Evropska unija je napravila više kompromisa nego što se očekivalo. Nemačka i Francuska su nameravale da vode `oštriji dijalog` sa zemljama koje se protive, ali su shvatile da bi time naprosto blokirale funkcionisanje Unije, što bi dovelo do uništenja njenih institucija. Postalo im je jasno da je besmisleno vršiti pritisak na Poljsku i Mađarsku, pa je Nemačka odlučila da spasi situaciju".

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da Varšava nije pristala na ustupke u pregovorima o budžetu EU i da ishod smatra svojom pobedom.

"Čak je dvostruka pobeda. Prvo, budžet EU može stupiti na snagu, a Poljska će od njega dobiti 770 milijardi zlota. Drugo, taj novac je siguran, jer je mehanizam uslova ograničen vrlo preciznim kriterijumima“.

Foto: AP/Yves Logghe

Glavni kamen spoticanja u sporovima oko budžeta bio je projekat, podržan od zemalja „Stare Evrope“, mehanizma za praćenje poštovanja vladavine zakona u zemljama EU počev od 2021. godine.  Varšava i Budimpešta, koje su pod stalnim kritikama rukovodstva EU zbog „odstupanja od zajedničkih evropskih vrednosti“, oštro su se usprotivile.

Rar naglašava: "Posle ove pobede Poljske i Mađarske i ostatak istočne Evrope će sve više odstupiti od liberalnih vrednosti i oslanjati se na svoje nacionalne temelje. Danas su Poljska i Mađarska pokazale da i druge države takođe mogu slediti njihov put. A Nemačka više nema pravo da ukazuje ostatku EU  kako da se ponaša. Uostalom, i sama bez presedana krši prava sopstvenih građana zbog pandemije. U takvoj situaciji čudno je grditi Mađarsku i Poljsku zbog odstupanja od principa demokratije“.

Sedmogodišnji budžet `težak` je više od bilion evra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija