• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

12.12.2020

15:17

(FOTO) POSLE 50 GODINA DEŠIFROVANO PISMO ZLOGLASNOG ZODIJAKA! Serijski ubica nikad nije uhvaćen, a sada je otkrivena PORUKA...

Vesti

(FOTO) POSLE 50 GODINA DEŠIFROVANO PISMO ZLOGLASNOG ZODIJAKA! Serijski ubica nikad nije uhvaćen, a sada je otkrivena PORUKA...

Podeli vest

Šifra od 340 znakova “provaljena” je 51 godinu nakon što ju je takozvani Zodijak ubica navodno poslao u San Francisco Kronikl, potvrdio je FBI

Ubica, koji nikada nije uhvaćen, usmrtio je pet ljudi nožem i vatrenim oružjem u Zalivskoj oblasti San Franciska krajem 1960-ih, podseća BBC.

"Nadam se da se zabavljate u pokušaju da me uhvatite. Ne bojim se gasne komore, jer će me pre toga poslati u raj, jer sada imam dovoljno robova da rade za mene", kaže se u poruci koja je posle pola veka odgonetnuta, što ne baca nikakvo svetlo na identitet ubice.

Poruka je bila jedna od nekoliko poslatih novinama tokom perioda ubistava.

Još dve treba dekodirati

U videu koji je objavio na Jutjubu, dizajner iz Virdžinije Dejvid Orančak kaže da je razbio šifru zajedno s australijskim matematičarom Semom Blejkom i Belgijancem Jarlom van Ejkom, upravnikom skladišta i softverskim inženjerom za razbijanje kodova.

Tim, koji je koristio ljudsku domišljatost i softver za dešifrovanje poruke, posvetio je svoje napore žrtvama i rođacima ubijenih. Prema San Francisko Kroniklu, ovo nije prva kodirana poruka koja se pripisuje ubici. Još dve treba dekodirati - od kojih jedna može sadržati ime ubice.

Foto: printscreen

Serija ubistava započela je u decembru 1968. godine kada su muškarac i žena ubijeni u svom automobilu. U julu 1969. godine još jedan muškarac i žena su ranjeni, ona je podlegla povredama, ali je on preživeo.

Zločin na jezeru i ubistvo taksiste

Kasnije te godine, jedan par je izboden nožem pored jezera - a muškarac je preživeo. U oktobru 1969. godine u San Francisku je ubijen vozač taksija.

Ubica, koji nikada nije optužen ili identifikovan, tvrdio je u pismu novinama da je ubio 37 ljudi, ali istražitelji su radili na osnovu ukupno sedam žrtava, od kojih je pet ubijeno. Ubistva su inspirisala dva filma - Zodijak, u kojem je glumio Robert Dauni Džunior, i Prljavi Hari 1971. godine, u kojem je Klint Istvud glumio detektiva u San Francisku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija