• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnik

14.12.2020

16:32

SMRTONOSNA INFEKCIJA KOD  PACIJENTA KOJI SU PRELEŽALI KORONU! Gljivična zaraza koja napada mozak, strašno upozorenje lekara

Vesti

SMRTONOSNA INFEKCIJA KOD PACIJENTA KOJI SU PRELEŽALI KORONU! Gljivična zaraza koja napada mozak, strašno upozorenje lekara

Podeli vest

Jedna od indijskih državnih ustanova za lečenje pacijenata zaraženih virusom korona, bolnica Sir Ganga Ram sa sedištem u Nju Delhiju, upozorila je na rizik od smrtonosne gljivične infekcije kod oporavljenih ili asimptomatskih pacijenata sa kovidom 19

Do sada je Delhi, jedan od epidemijom najteže pogođenih regiona, prijavio ovu vrstu infekcije.

Vodeća indijska bolnica zabrinuta je zbog porasta slučajeva smrtonosne gljivične infekcije kod pacijenata nakon što su se oporavili od virusa korona ili kod onih koji uopšte nemaju simptome kovida 19.

Prema navodima iz bolnice Sir Ganga Ram, u poslednjih 15 dana zabeleženo je 10 slučajeva mukormikoze izazvane koronom, pri čemu je kod više od polovine pacijenata došlo do gubitka vida i propadanja nosa i kosti vilice.

Mukormikoza, retka gljivična infekcija, uglavnom pogađa ljude sa relativno niskim imunitetom.

- Preminulo je pet pacijenata, infekcija im je zahvatila mozak - saopšteno je iz bolnice u ponedeljak.

Doktor Muniš Munjal, specijalista za ORL, kaže da iako je alarmantna, infekscija nije nova, „novo je to što korona pokreće mukormikozu“.

- Svedoci smo učestale pojave mukormikoze izazvane kovidom 19 sa visokim morbiditetom i mortalitetom koja nikada ranije nije viđena. Ovo je šokantna i alarmantna pojava - dodao je dr Munjal.

U jednom od nedavnih slučajeva mukormikoze izazvane koronom, tridesetdvogodišnji biznismen iz Delhija završio je sa „unakaženim“ licem.

Iz bolnice je rečeno da je muškarac imao simptome začepljenog nosa na levoj strani, kao i otečene oči samo dva dana nakon što se oporavio od korone u toj ustanovi.

Analize su otkrile prisustvo veoma povišenih nivoa šećera i infekcija, kao i prisustvo gljivice mukor.

- Snimanje magnetnom rezonancom otkrilo je da je infekcija već uništila značajan deo njegovih sinusa na levoj strani, oka, kosti gornje vilice i mišića, pa čak se proširila i na mozak! - objavila je bolnica.

- Tim ORL i očnih hirurga izveo je kompleksnu hiruršku intervenciju, a pacijent je bio na lečenju više od dve nedelje - otkrila je uprava bolnice.

Foto: Pixabay

Lekari u bolnici kažu da bi slab imuni sistem kod oporavljenih kovid pacijenata mogao biti mogući razlog za alarmantnu učestalost zaraze gljivicama.

- Najvažnije je da moramo pažljivo podići doze antimikotika na više od maksimalnih doza, ne dozvoljavajući unutrašnjim organima poput bubrega i jetre da se suoče sa oštećenjem - navodi dr Prakaš Šastri, drugi čovek odeljenja intenzivne nege u Sir Ganga Ramu.

- Herkulovski je poduhvat oživeti imunološku sposobnost pacijenta sa korona virusom - upozorava dr Šastri.

Indija je u ponedeljak prijavila ukupno 352.000 aktivnih slučajeva korone, najniži u poslednjih 149 dana. Indija, druga najteže pogođena zemlja na svetu tokom pandemije, prijavila je do sada skoro 9,8 miliona infekcija i više od 143.000 smrtnih slučajeva, pokazuju zvanični podaci iz te zemlje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija