• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.12.2020

19:43

REVOLUCIJA U BORBI PROTIV KORONE! Astrazeneka i Sputnjik V postaju jedna vakcina

Vesti

REVOLUCIJA U BORBI PROTIV KORONE! Astrazeneka i Sputnjik V postaju jedna vakcina

Podeli vest

Iz Rusije stigla potvrda da počinje zajedničko kliničko istraživanje

- Gamalaja istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju počeće ubrzo zajedničko testiranjevakcina protiv koronavirusa sa Oksfordskim univerzitetom i britansko-švedskom kompanijom AstraZeneka - potvrdio je direktor Gamalaje.

- Naše engleske kolege i AstraZeneka imaju samo jednu komponentu, nemaju komponentu za pojačavanje efikasnosti. Kako su nam kolege objasnile, ako prvu komponentu koriste u drugoj dozi postoji određen napredak u imunitetu ali ne značajan te se Ruski direktni investiocioni fond dogovorio sa AstraZenekom da zajedno sprovode klinička istraživanja koja će koristiti komponentu koju je razvio Oksfordski univerzitet u prvoj dozi a komponentu koja je deo vakcine Sputnjik V u drugoj dozi - rekao je Ginzburg u intervjuu sa Rusija-24 i dodao: 

Koliko mi je poznato, ova klinička istraživanja počeće vrlo brzo i naše kolege iz inostranstva imaće efikasnu vakcinu koja će biti rezultat naših zajedničkih napora.

Pojačan efekat

Ginzburg je objasnio da druga komponenta vakcine je bitna kako bi pojačala efekat prve komponente i kreiranje tzv. memorijskih ćelija.

- Kreirali smo dve komponentne vakcine Sputnjik V odjednom, druga komponenta pojačava efekat prve komponente, i ne samo da ga pojačava, već da je mogućnost da se stvori memorijska ćelija koja nas štiti dugo vremena, kao rezultat ponovljenog vakcinisanja - naglasio je.

Prethodno je AstraZeneka izdala saopštenje da će započeti istraživanja u saradnji sa Gamalaja istraživačkim centrom, Ruskim direktnim investicionim fondom kao i R-Farmom na kombinovanoj vlastitoj i Sputnjik V vakcini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija