• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

02.01.2021

08:51

OBNOVLJENA SOVJETSKA MAŠINERIJA KOJA ĆE DONETI PREVAGU! Specijalna laboratorija ponovo u pogonu! /VIDEO/

Vesti

OBNOVLJENA SOVJETSKA MAŠINERIJA KOJA ĆE DONETI PREVAGU! Specijalna laboratorija ponovo u pogonu! /VIDEO/

Podeli vest

Centralni naučno-istraživački institut za precizno inženjerstvo (deo odbrambene korporacije "Rosteh") oživeo je jedinstveni projekat koji je ugašen nakon raspada SSSR, ponovo je proradila specijalna laboratorija za testiranje oružja u arktičkim, pustinjskim i drugim ekstremnim uslovima, prenosi televizija "Zvezda"

U komorama za testiranje proveravaju se radne performanse oružja na temperaturama od minus 60 do plus 60 stepeni Celzijusa i u otežanim uslovima, koji simuliraju kišu, zagađenje prašinom i druge nepovoljne faktore.

Vatra, voda i hladan vazduh postale su uobičajene stihije za rusko oružje. Automatske puške, mitraljezi i bacači granata, pa čak i topovi precizno i besprekorno rade na Arktiku, što je provereno više puta tokom vojnih vežbi koje su održavane u blizini Severnog pola i ruskih vojnih objekata.

Pre nego što stigne do vojske, rusko oružje se prvo testira u Centralnom naučno-istraživačkom institutu za precizno inženjerstvo (CNIItočmaš). Ne samo da se proverava rad novih primeraka oružja u svim vremenskim uslovima, nego i različitih serija automata i mitraljeza koji se nalaze u upotrebi. Funkcionalnost topova kalibra 30 milimetara u arktičkim uslovima testira se u laboratorijama koje predstavljaju čitav kompleks prostorija sa niskim temperaturama. 

U laboratoriji postoje tri specijalne komore za različita testiranja oružja. Osim komore sa veoma niskim temperaturama, postoji i komora sa prašinom, koja imitira peščanu oluju, a takođe postoji komora u kojoj su kombinovani toplota i jaka kiša kako bi se ruski automati testirali u tropskim uslovima. CNIItočmaš je ove sovjetske tehnologije obnovio i mnogo puta modifikovao na svojoj bazi.  

- Ruska vojska dobija oružje koje može funkcionisati u svim klimatskim uslovima. Posebna pažnja se pridaje Arktiku, gde je sve više vojnih objekata. Čak i moćni raketni i PVO sistemi dobijaju arktičke pandane. Naše jedinice, koje čuvaju severne granice, treba samo da nabave oružje koje je već provereno po svim parametrima u institutu u Podmoskovlju. Štaviše, tamo se oružje testira u takvim uslovima i na takvim temperaturama, da se smatraju ekstremnim čak i za Severni pol“, navodi televizija "Zvezda".
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SRB

pre 3 godine

OD KAFANČE (AMERIKE) PRAVIĆE PUSTO POLJANČE!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija