• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika.rs

10.01.2021

17:42

AUUU, ALA SU SE ZEZNULI! UKRAJINSKI TAJKUNI PREBACILI NOVAC U SAD, TAMO IM SVE ZAPLENILI! Šta reći, ko s đavolom tikve sadi...

Vesti

AUUU, ALA SU SE ZEZNULI! UKRAJINSKI TAJKUNI PREBACILI NOVAC U SAD, TAMO IM SVE ZAPLENILI! Šta reći, ko s đavolom tikve sadi...

Podeli vest

Oligarsi su "prali" deo prihoda stečenog kriminalom koristeći niz bankovnih računa ćerki-firmi pre nego što su novac prebacivali u SAD, tvrdi sud

Ukrajina je i dalje visoko na listi država koje privlače pažnju ne samo zbog rata koji se tamo dogodio nego i zbog povezanosti političara, oligarha, banaka i milijardi proneverenog novca. To je, bez obzira na američku političku podršku, razlog zbog koga Vašington prilikom svakog razgovora sa zvaničnim Kijevom zahteva obračun sa korupcijom.

Pažnju je opet na sebe privukao ukrajinski oligarh Igor Kolomojski s kojim je predsednik Volodimir Zelenski u vreme glumačke karijere i predizborne kampanje bio u poslovnim odnosima. Po izboru za predsednika u aprilu 2019. godine, Zelenski je odmah za šefa kabineta postavio Andreja Bogdana, advokata Igora Kolomojskog, ali ga je već u februaru prošle godine, pod pritiskom smenio.

Kolomojski je sada sa svojim poslovnim partnerom, koji je prema Forbsovoj listi još bogatiji nego on - Genadijem Bogoljubovom - prodavao imovinu u Americi usred postupka zaplene, piše Politika.

"Optima venčrs", američka kompanija za upravljanje nekretninama u vlasništvu Kolomojskog i Bogoljubova, koja je pod istragom FBI zbog pranja novca, podnela je, kako piše Radio slobodna Evropa, zahtev sudu za prodaju još dve zgrade u Klivlendu i to usred postupka za plenidbu. "Optima", nekada najveći komercijalni operater nekretnina u gradu na zapadu Amerike, traži da proda "55 pablik skver", soliter sa 22 sprata, kao i svoj udeo u hotelu "Vestin Klivlend dauntaun", navedeno je u sudskim dokumentima podnesenim 24. decembra.

Ministarstvo pravde SAD je šest dana kasnije podnelo novi nalog za plenidbu imovine navodeći da su nekretnine u Klivlendu stečene proneverenim sredstvima iz Privat banke u Ukrajini, a spominje se više milijardi dolara.

ŠETAO GRADOM I UBIJAO, SVE DOK I SAM NIJE LIKVIDIRAN! Muškarac ubio tri, ranio četiri osobe, HOROR U ČIKAGU!

U avgustu 2020. godine podneta su još dva naloga za oduzimanje nekretnina u Luisvilu, Kentakiju i Dalasu, u kojima je navedeno da su takođe stečene pokradenim novcem iz ove ukrajinske banke. Kolomojski i Bogoljubov su bili vlasnici Privat banke, jedne od najvećih banaka u Ukrajini sa sedištem u Dnjepropetrovsku. Kolomojski je od 2014. do marta 2015. godine, u vreme predsednika Petra Porošenka, bio gubernator Dnjepropetrovske oblasti.

Preko ove banke su podizali kredite od 2008. do 2016. godine, kada je prevara otkrivena, a Narodna banka Ukrajine nacionalizovala Privat banku. Država je "upumpala" 5,5 milijardi dolara kako bi sprečila bankrot Privat banke. U maju 2019. godine pokrenuta je građanska parnica u Delaveru protiv ovih milijardera kako bi se nadoknadio novac za koji se tvrdi da je ukraden iz banke.

Zahtev za prodaju poslovne kule i hotela u Klivlendu su deo tog postupka. Privat banka u toj tužbi tvrdi da su tajkuni "oprali" 780 miliona dolara kroz američki finansijski sistem. U novoj odluci američkog suda se navodi da su oligarsi "prali" deo prihoda stečen kriminalom koristeći niz bankovnih računa ćerki-firmi, prvenstveno u filijali Privat banke na Kipru, pre nego što su novac prebacivali u SAD.

ŠOK PRIZNANJE AMERIČKOG EKSPERTA: VAŠINGTON ŽELI DA SLOMI KIČMU PRAVOSLAVLJU! Srbijio, misli o ovome i ti si na meti!

Kako ovoliki novac ne ide bez političke zaštite Kolomojski se pokazao kao mudar igrač. U maju 2019. je dao intervju ukrajinskim medijima u kome je rekao da su mu dvojica pomoćnika Rudija Đulijanija, advokata i bliskog saradnika Donalda Trampa, došli u posetu u Izrael kako bi "zahtevali" da zakaže sastanak Đulijanija i Zelenskog.

Bilo je to mesecima pre nego što je ambasador Kurt Volker na kraju organizovao sastanak između Đulijanija i savetnika Zelenskog, Andreja Jermaka. Susret je trebalo da bude u vezi sa "slučajem Burizma", a Kolomojski je tada najavio da može da izbije veliki skandal, i to ne samo u Ukrajini, već i u SAD i da je u pitanju zavera protiv Džozefa Bajdena preko poslova njegov sina Hantera u gasnoj kompaniji "Burizma".

Navodno je tada postignut dogovor da generalni tužilac Jurij Lucenko povuče istragu o poslovanju ove firme. Kasnije je "procurio" i telefonski razgovor između Trampa i Zelenskog od 25. jula 2019. godine sa istim zahtevom.

Američko ministarstvo pravde je sada navelo da su saradnici Kolomojskog i Bogoljubova u Majamiju oformili mrežu firmi, obično na varijaciju imena "optima" preko kojih su ulagali novac u nekretnine i pogone za proizvodnju metala.

SRBI, IMATE VIŠE MOGUĆNOSTI NEGO NEMCI! Jedna su od najvećih sila, a građani ne mogu da biraju vakcinu!

Stotine miliona dolara su uložili u nekretnine i preduzeća širom zemlje, uključujući imovinu koja je sada predmet zaplene: poslovni toranj "55 pablik skver" u Klivlendu, kula PNC "Plaza" u Luisvilu i poslovni kompleks u Dalasu, koji svi zajedno vrede više od 60 miliona dolara. Kolomojski i Bogoljubov negiraju optužbe tvrdeći da su imovinu u SAD kupili novcem od prodaje čelika.

Foto: Fotoilustracija

Početkom avgusta prošle godine mediji su pisali da FBI istražuje poslovanje dvojice tajkuna zbog sumnji za proneveru i "pranje novca". Tada su izvršeni i pretresi njihovih kancelarija u Majamiju i Klivlendu.

Obojica tajkuna su se 2019. godine vratili u Ukrajinu iz dobrovoljnog egzila, mesec dana pošto je Zelenski pobedio na predsedničkim izborima. Prethodno je televizijski kanal "1 plus 1", čiji je vlasnik Kolomojski, emitovao humorističku seriju "Sluga naroda", u kojoj je glavni glumac i producent bio Zelenski.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija