• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.01.2021

08:44

SAD POGUBILE LISU MONTGOMERI! Smrtna kazna za ženu posle 67 godina!

Vesti

SAD POGUBILE LISU MONTGOMERI! Smrtna kazna za ženu posle 67 godina!

Podeli vest

Lisa Montgomeri (52), jedina žena osuđena na smrtnu kaznu na saveznom nivou u SAD, pogubljena je rano jutros zbog ubistva

Lisa je primila smrtonosnu injekciju u zatvoru u Indijani, nakon što je pogubljenje u poslednjem trenutku ukinuo Vrhovni sud SAD, prenosi BBC.

Slučaj je privukao veliku pažnju u Americi jer je njen advokat tvrdio da je mentalno bolesna i da je trpela ozbiljno zlostavljanje kao dete. Montgomeri je zadavila trudnicu pre nego što joj je rasekla stomak i kidnapovala njenu bebu u Misuriju 2004. godine. Njena žrtva Bobi Džo Stinet (23) iskrvarila je na smrt.

Montgomeri je prva žena savezni zatvorenik koju je američka vlada usmrtila u 67 godina. Egzekucija je dva puta odložena - prvi put zbog korona virusa, a drugi put odlukom sudije - sve dok se presudom Vrhovnog suda nije stvorio put do nje u ranim jutarnjim satima u sredu.

Drama pred kraj

Da podsetimo, juče je savezni sud u Indijani odložio egzekuciju Lise Montgomeri, samo nekoliko sati pre nego što je ženi, jedinoj koja je na saveznom nivou osuđena na smrtnu kaznu, ubrizgana smrtonosna injekcija.

Dramatičnim potezom u ponedeljak, sudija u Indijani zaustavio je zakazano pogubljenje kako bi moglo da se održi saslušanje o mentalnoj sposobnosti. Sud je prihvatio obrazloženje advokata da je Montgomeri mentalno bolesna i da u ovom trenutku ne može u potpunosti da shvati razloge zbog kojih je osuđena na smrtnu kaznu.

Foto: Wikimedia/Federal inmate mugshot

Lisa Montgomeri je 16. decembra 2004. godine kada je imala 36 godina otputovala iz svog doma u Kanzasu do malog mesta Skidmor u Misuriju kako bi upoznala Bobi Džo Stinet, ženu koju je upoznala na društvenim mrežama kroz zajedničku ljubav prema psima.

Stravičan zločin

Kada je ušla u kuću počela je da davi Stinet sve dok nije izgubila svest. Nakon toga joj je kuhinjskim nožem rasekla stomak i izvadila bebu iz tela. Kasnije je tvrdila da je beba njena.

Montgomeri je 26. oktobra 2007. godine osuđena na smrt. Pre nje poslednja žena koja je pogubljena u SAD bila je Boni Hedi, koja je umrla u gasnoj komori u Misuriju 1953. godine.

Savezna pogubljenja bila su pauzirana 17 godina pre nego što je odlazeći predsednik Donald Tramp naredio da se nastave početkom prošle godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija