• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug / Informer

14.01.2021

10:03

KO JE PRELEŽAO KOVID NEMA BOLJU ZAŠTITU OD VAKCINE! (ISPRAVKA)

Vesti

KO JE PRELEŽAO KOVID NEMA BOLJU ZAŠTITU OD VAKCINE! (ISPRAVKA)

Podeli vest

Ljudi koji su preležali kovid 19 nemaju veću zaštitu od reinfekcije pet meseci kasnije nego osobe koje su dobile vakcinu

Studijom SIREN nastojalo se ustanoviti u kojoj su meri osobe koje se oporave od oboljenja Covid-19 zaštićene od reinfekcije virusom Sars-CoV-2. Drugim riječima, da li i koliko dugo traje prirodno stečeni imunitet na novi koronavirus. Studija je sprovedena na medicinskom osoblju u Velikoj Britaniji u periodu od polovine juna do početka novembra 2020. godine.

Nalazi ove studije ukazuju da je rizik od reinfekcije za 83% manji kod osoba koje su već preležale Covid-19, te da prirodno stečeni imunitet traje pet mjeseci nakon primarne infekcije. Dodatno zapažanje na koje su naučnici skrenuli pažnju je i to da postoji rizik da imuna osoba može i dalje imati virus u nosu ili grlu i tako ga prenijeti na zdrave osobe. 

Namjera SIREN studije je bila da utvrdi nivo zaštite od reinfekcije nakon prebolijevanja Covida-19, ali ne nužno da taj rezultat uporedi sa efikasnošću vakcina protiv iste bolesti. Slično objašnjenje nalazi se i u zvaničnom izvještaju službe engleske Agencije za javno zdravstvo, objavljenom 14.1.2020. godine:

Voditelji SIREN studije jasno su naglasili da ovaj prvi izvještaj ne pruža dokaze o antitijelima ili drugom imunološkom odgovoru Covid-19 vakcina, niti se trebaju donositi bilo kakvi zaključci o njihovoj efikasnosti. SIREN studija će razmatrati odgovor (op.a. imunološki) na vakcinu kasnije.

Uprkos tvrdnji da je engleska Agencija za javno zdravstvo saopštila da je prirodno stečeni imunitet bolji od onog koje pružaju Oxfordova (AstraZeneca) i Pfizerova vakcina, u izvještaju ovog tijela niti jedna od ovih vakcina nije spomenuta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17