• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/vz.ru

15.01.2021

07:10

SPREMAJU SAČEKUŠU ZA TRAMPA, OVO JE PAKLENI PLAN! Od opoziva nema ništa, ali duboka država ide do kraja - demokrate uveliko sprovode nalog, samo sa jednim ciljem!

Vesti

SPREMAJU SAČEKUŠU ZA TRAMPA, OVO JE PAKLENI PLAN! Od opoziva nema ništa, ali duboka država ide do kraja - demokrate uveliko sprovode nalog, samo sa jednim ciljem!

Podeli vest

Pokušaj impičmenta predsednika SAD Donalda Trampa neće uspeti, ali demokrate imaju drugi način da ga spreče da dođe na vlast 2024. godine, rekao je američki politikolog Boris Mežujev listu Vzgliad, komentarišući opoziv Trampa koji je sinoć izglasan u Predstavničkom domu Kongresa SAD

"Tehnički, ne postoji član američkog Ustava koji zabranjuje opoziv predsednika nakon isteka mandata. Ali, to nema ni najmanjeg smisla, a i republikanci u Senatu nikada neće podržati takvu odluku demokrata. Impičment Trampu za njih je potpuno neisplativ. Mislim da na to možemo zaboraviti", rekao je Mežujev.

Istovremeno, sagovornik ostavlja mogućnost formiranja posebne dvostranačke komisije Senata koja bi istražila događaje od 6. januara.

"Na osnovu rezultata rada ove komisije, ili se protiv predsednika može podneti krivična prijava, ili se može pozvati na 14. amandman na američkog ustava, čiji treći pasus zabranjuje državnicima koji su učestvovali u pobunama protiv ustavnog poretka da ubuduće obavljaju javne funkcije. Takav ishod je najverovatnije neizbežan, jer je glavni zadatak demokrata da spreče Trampa da se ponovo kandiduje za predsednika 2024. godine", objasnio je politikolog.

Kao drugi zadatak Demokratske stranke je da Tramp u potpunosti ostane bez podrške republikanaca.

"Kao što je planirano, Republikanska stranka treba da bude očišćena od trampista, što će  drastično oslabiti stranku od koje će većina glasača okrenuti leđa i u narednih nekoliko godina. Tako će u budućnosti teško da će moći da pretenduje na bilo kakvo rivalstvo sa demokratama", predviđa Mežujev.

Foto: Reuters

Tekst potpisa

Republikanci neće da rizikuju

Od pojašnjava da je za sprovođenje postupka impičmenta potrebno je podići optužnicu, oformiti istražnu komisiju, imati dvotrećinsku većinu, kao i potvrdu zakonitosti postupka od strane Vrhovnog suda SAD.

"Međutim, potreban broj glasova u Senatu definitivno neće biti prikupljen, jer republikanci ne žele da naljute sopstvene glasače. Uveren sam da impičment protiv Trampa neće biti završen. Ali, demokrate će imati drugi način da ga spreče da dođe na vlast 2024. godine", objašnjava Mežujev.

Ranije u sredu o Trampovom opozivu glasalo se u Predstavničkom domu Kongresa SAD. Predsedavajuća doma, demokrata Nenci Pelosi potpisala je optužnicu u okviru postupka za opoziv.

Istovremeno, opoziv neće biti završen pre inauguracije Džoa Bajdena, rekao je lider republikanske većine u senatu Mič Mekonel.

Foto: AP PHOTO

Optužba od jednog člana

Prošle subote grupa zakonodavaca iz Demokratske stranke podnela je Predstavničkom domu američkog Kongresa pitanje impičmenta protiv predsednika Trampa. Optužba se sastoji od jednog člana - podsticanje na pobunu. Bela kuća je upozorila na implikacije takvog poteza za američko društvo.

I novoizabrani predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden optužio je Trampa za podsticanje napada na Kapitol i učesnike ovih događaja nazvao je teroristima. U međuvremenu, aktuelni predsednik Tramp i američka administracija najoštrije su osudili nerede i juriš na Kapitol.

Prošle srede Trampove pristalice koje su se okupili u Vašingtonu da bi demonstrirali u znak podrške američkom lideru, upale su u Kongres tokom proces potvrđivanaj elektorskih glasova.

Tokom protesta četiri osobe su ubijene, jedna od žena ubijena je nakon što je pucao u nju policajac koji je obezbeđivao Kapitol. I veteran američkog vazduhoplovstva Ešli Bebit ubijen je u pucnjavi u Kapitolu. Posle nereda u Vašingtonu, uveden je 15-dnevno vanredno stanje, koje će uticati na Bajdenovu ceremoniju inauguracije, zakazanu za 20. januar.

Američki Kongres je posle nemira na Kapitolu i policijskog časa u Vašingtonu, ipak odobrio izbor Bajdena za novog predsednika SAD.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija