• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.01.2021

16:25

NEMAČKI NAUČNICI OTKRILI, KORONA NE PRETI U KONCERTNIM SALAMA! Ali evo pod kojim uslovima!

Vesti

NEMAČKI NAUČNICI OTKRILI, KORONA NE PRETI U KONCERTNIM SALAMA! Ali evo pod kojim uslovima!

Podeli vest

Istraživanje u Nemačkoj o kretanju čestica u vazduhu u zatvorenom okruženju, pokazalo je da postoji zanemarljiv rizik od zaraze Kovid 19 u dobro provetrenim koncertnim prostorima kada svi nose zaštitne maske.

Drugo ovakvo istraživanje koju su sproveli u koncertnoj dvorani Koncerthaus s 1.500 sedećih mesta u Dortmundu, trajalo je tri dana u novembru prošle godine, u organizaciji Instituta Fraunhofer Henrih Herc i kompanije zadužene za merenje čestica Parte Q, a sve je podržala nemačka Federalna agencija za životnu sredinu, prenosi magazin IQ.

Njihov je zaključak da se pod određenim uslovima, a to su da prostor ima dovoljan priliv svežeg vazduha i da svi prisutni nose maske, rizik da neko zarazi zdrave gledaoce koncerta koronom "putem aerosolnog prenosa može biti gotovo isključen", navodi se u saopštenju Konzerthausa.

Studija je nastavak istraživanja iz avgusta pod nazivom Restart-19 koje je provela Univerzitetska bolnica Hale, čiji su rezultati objavljeni u oktobru i koja je zaključila da, uz odgovarajuću ventilaciju, događaji uživo u takvim prostorijama predstavljaju "vrlo nizak do nizak " rizik od prenosa zaraze s osobe na osobu.

Za razliku od Restart-19 studije, u kojoj su učestvovali volonteri, dortmundska studija koristila je visokotehnološku lutku, nazvanu Oleg, za simulaciju ljudskog disanja u Konzerthausu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija