• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

17.01.2021

12:58

KO JE FINANSIRAO NEMIRE U VAŠINGTONU? FBI pronašao trag od pola miliona dolara u BITKOINIMA, vodi do Francuza koji se posle isplate UBIO!

Vesti

KO JE FINANSIRAO NEMIRE U VAŠINGTONU? FBI pronašao trag od pola miliona dolara u BITKOINIMA, vodi do Francuza koji se posle isplate UBIO!

Podeli vest

Neredi koji su se u Vašingtonu dogodili 6. januara prilikom upada u Kapitol sada su tema nove istrage FBI, odnosno mogućnosti njihovog finansiranja "spolja", prenose amerilki mediji.

Naime, strani trag koji FBI istražuje, prenosi NBC pozivajući se na zvaničnike biroa, odnosi se na pola miliona dolara u bitkoinima koje je u četvrtak otkrila kompanija za analitiku blokčejna Čejnalizis (Chainalisis). 

Prema izvorima, biro pokušava da ispita da li su izgrednike finansirale strane vlade, organizacije ili pojedinci.

Francuski računarski programer navodno je prebacio 28,15 bitkoina (oko 522. 000 USD) na 22 odvojene adrese u jednoj transakciji. Kako je NBC izvestio, on je počinio samoubistvo ubrzo nakon transakcije. 

Dalja istraga otkrila je da deo tog novca navodno pripada "krajnje desničarskim aktivistima i ličnostima na internetu“. Nik Fuentes, podkaster koji se pridružio protestu Trampovih pristalica ali nije ušao u Kapitol, primio je, kako se tvrdi, najveći deo novca, oko 250.000 dolara (13.5 bitkoina), tvrde francuski izveštaji.

FBI je u petak izdao bilten, navodeći da su ruske, iranske i kineske strane "iskoristile priliku da pojačaju narative kako bi ojačale svoj politički interes usred predsedničke tranzicije“. Biro međutim, ne upliće direkton Rusiju i Kinu u nerede u Vašingtonu.

Četiri odbora iz Predstavničkog doma SAD-a, uključujući Obaveštajni odbor, Odbor za nacionalnu bezbednost, Pravosudni odbor i Odbor za nadzor i reforme, zatražili su podatke od organa za sprovođenje zakona i obaveštajnih agencija da ispitaju šta su znali o pretnjama nasiljem, da li su informacije prosleđivane i da li su učestvovali službenici obezbeđenja.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija