• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

18.01.2021

10:41

SVI U PROBLEMU, SAMO KINI DOBRO IDE! Jedini u svetu izbegli pad, a sad beleže i neverovatan rast privrede

Vesti

SVI U PROBLEMU, SAMO KINI DOBRO IDE! Jedini u svetu izbegli pad, a sad beleže i neverovatan rast privrede

Podeli vest

Kineska ekonomija je ubrzala rast u četvrtom kvartalu 2020. i završila godinu u izuzetno dobrom stanju uprkos problemima uzrokovanim pandemijom koronavirusa

Bruto domaći proizvod Kine porastao je 2,3 posto u 2020. godini, prema današnjim zvaničnim podacima, čime jedruga najveća svetska ekonomija postala jedina u svetu koja je lani izbegla pad, izveštava Rojters.

Rast BDP-a je posebno ubrzao u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju, dostižući stopu od 6,5 procenata međugodišnje, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku, nadmašivši projekcije ekonomista koji su u anketi Rojtersa predviđali 6,1 odsto.

Procenjuje se da će Kina nastaviti da prednjači sa ekonomskom ekspanzijom u odnosu na rivale i ove godine, pri čemu se očekuje da će njena stopa rasta dostići najviši nivo u poslednjih deset godina od 8,4 procenta, prema anketi britanske agencije.

Kina je mnoge iznenadila brzinom oporavka od posledica koronavirusa, posebno zbog toga što je manevarski prostor kreatora politika u Pekingu bio sužen usled tenzija u američko-kineskim odnosima na trgovinskom i drugim frontovima.

Stroge mere ograničenja omogućile su azijskom ekonomskom džinu da izbijanje kovida-19 suzbije mnogo brže od većine drugih zemalja, a paketi državnih podsticaja su pružili podršku lokalnim preduzećima da pokreu zamajac, pojačaju proizvodnju i isporuke robe brojnim državama sveta koje su u lokdaunu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija