• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.01.2021

23:30

IRAN MORA PASTI! IZRAEL I SAUDIJSKA ARABIJA SKOVALE PLAN! Evo šta će sada ZAHTEVATI od Bajdena!

Vesti

IRAN MORA PASTI! IZRAEL I SAUDIJSKA ARABIJA SKOVALE PLAN! Evo šta će sada ZAHTEVATI od Bajdena!

Podeli vest

Glavni neprijatelji Irana, Izrael i Saudijska Arabija, žele da izvrše pritisak na američkog predsednika Džoa Bajdena da se ne vrati nuklearnom sporazumu iz 2015. godine

Američko Ministarstvo odbrane saopštilo je 15. januara da menja svoju komandnu strukturu da bi Izrael prebacilo iz Evropske komande (EUCOM) u Centralnu komandu (CENTCOM) koja pokriva Bliski Istok, Centralnu Aziju i delove Južne Azije.

Suzdržanost mnogih arapskih i srednjoazijskih zemalja da rade sa Izraelom iziskivala je raspoređivanje Izraela van njegovog geografskog položaja, ali poboljšanje odnosa Izraela sa nekoliko arapskih i muslimanskih država promenilo je tu računicu.

Promena je značajna, kao i tajming, koje su se desile samo nekoliko dana pre kraja Trampove administracije. Predsednik Džo Bajden neće menjati ovu odluku, a ona će mu doneti neke od značajnijih komplikacija.

Foto: Tanjug/AP

Izrael blisko sarađuje sa Saudijskom Arabijom i drugim arapskim državama koje su zabrinute da će Bajden učiniti ono što je obećao i ponovo se pridružiti iranskom nuklearnom sporazumu (JCPOA) iz 2015. godine.

Antiiranska koalicija predvođena Izraelom i Saudijskom Arabijom odlučna je da ubedi Bajdena da upotrebi sankcije koje je Trampova administracija uvela kako bi izborila što više ustupaka od Irana, uključujući, prema izveštajima, produženje najstrožih ograničenja i inspekcija na 25 godina, dok sadašnji sporazum podrazumeva 15, i dobijanje novih sporazuma o iranskom programu balističkih raketa i podršci raznih stranaka i milicija širom regiona.

Stručnjaci tvrde da ovakav pokušaj da se značajno proširi JCPOA verovatno neće uspeti. Sa stanovišta Irana, bilo kakve promene na koje pristane značile bi da je Amerika nagrađena za kršenje sporazuma. Evropski partneri u sporazumu to vide slično iako podržavaju ideju pokušaja proširenja sporazuma nakon povratka Amerike.

Foto: Reuters

Činjenično stanje neće smetati liderima u Jerusalimu i Rijadu, koji bi bili zadovoljni u potpunosti jedino kada bi nuklearni sporazum propao.

Međutim, oni razumeju da je Bajden bio potpredsednik koji je lobirao u Kapitolu u vreme Obame za postizanje ovog nuklearnog sporazuma i da je on dugo bio predstavljan kao najveće dostignuće njihove administracije. Zbog toga je strategija Izraela i Saudijske Arabije promenjena, i sada se nadaju da će moći da izvrše pritisak da se ovaj sporazum barem proširi i tako Iran stavi u pasivnu poziciju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija