• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Informer

21.01.2021

19:47

AMERIKA POD BAJDENOM, ŠTA SAD?! SVI NOSE ORUŽJE, PODELE SU NIKAD VEĆE! SAD se nisu suočile sa nečim sličnim još od građanskog rata! A, TU JE I DALJE TRAMP!

Vesti

AMERIKA POD BAJDENOM, ŠTA SAD?! SVI NOSE ORUŽJE, PODELE SU NIKAD VEĆE! SAD se nisu suočile sa nečim sličnim još od građanskog rata! A, TU JE I DALJE TRAMP!

Podeli vest

"Tradicionalno", "standardno" i "očekivano" reči su kojima bi se, u najkraćem, mogla opisati inauguracija novog američkog predsednika. Poruke o jedinstvu i potrebi prevazilaženja podela jesu kontinuitet sa prethodnim ceremonijama, a ono što je neuobičajeno je to da je događaj nazvan "Ujedinjena Amerika" prošao bez prethodnog predsednika Trampa

Ovako Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka za Sputnjik sumira utiske inauguracije novog američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji je u sredu, tačno u podne, na ceremoniji u zgradi Kongresa u Vašingtonu položio zakletvu na 172 godine staroj porodičnoj Bibliji i zvanično preuzeo dužnost 46. predsednika SAD.

Bajdenova inauguracija održana je pod motom "Ujedinjena Amerika", što je bila i glavna poruka prvog predsedničkog govora novog lidera SAD. Bajden je istakao da je pred SAD mnogo izazova, pre svega pandemija virusa korona, klimatske promene, borba protiv terorizma i rasizma što, kako je naveo, zahteva puno više od pukih reči i jedinstvo.

Ujedinjena Amerika, ali nema Trampa

Milan Krstić kaže da je prvo obraćanje novog lidera SAD bilo, očekivano, "tipski", te da je možda očekivao malo više elana u pogledu poruka o budućnosti Amerike.

- Bajden će definitivno pokušati da pomiri podeljenu Ameriku. To mu je u političkom interesu i to će mu biti prva stvar na agendi koju će pokušati da ostvari. Ali, pitanje je da li će u tome i uspeti. Mislim da je to jako teško. Amerika je veoma podeljena država i današnji republikanci i demokrate su mnogo manje slični nego što su bili početkom 21. veka. Tako da je to približavanje „dve Amerike", ili možda čak i „više Amerika", vrlo težak posao i jako zahtevna misija - ocenjuje Krstić, koji je i urednik portala „američkiizbori.rs".

VELIKI DOGOVOR MERKELOVE I PUTINA! Ova odluka će iz korena promeniti situaciju u EU!

Na pitanje kakva poruka je Americi i svetu poslata sa Bajdenove inauguracije, u svetlu činjenice da je ona održana u uslovima pandemije i velikih mera bezbednosti, Krstić kaže da je svakako negativna poruka činjenica da 25.000 ljudi sa dugim cevima mora da obezbeđuje takav događaj.

- Takođe, iako je usled pandemije bilo logično da u publici neće biti puno ljudi, tu nije bio ni bivši predsednik, što govori da postoji jedna ozbiljna podela u Americi oko toga da li su izbori bili legalni i legitimni. To je nešto što nije novo jer ni demokrate nisu priznavale legitimitet Trampovoj vlasti, pa je u tom pogledu ovo donekle i kontinuitet nepostojanja potpunog poverenja u ishod izbora. Ali, uprkos tome sve će nastaviti da funkcioniše, institucije neće biti poremećene, bez obzira na to da li neko intimno misli da je pokraden, kao što se nastavilo i 2016-te kada je izabran Tramp - ocenjuje Krstić.

Kako dodaje, uprkos Trampovom odsustvu sa ceremonije, odlazeći potpredsednik Majk Pens jeste bio prisutan na Kapitolu, kao i neki drugi lideri republikanaca, što je opet poruka da ne postoji potpuni bojkot nove vlasti, već da je samo Tramp taj koji nije lično hteo da prisustvuje.

Bajden će pokušati da zaceli rane društva

Jovan Kovačić, član Izvršnog komiteta Trilateralne komisije, za Sputnjik kaže da je novi predsednik Bajden pokazao da je vrsni političar i diplomata, te da nakon svega što je video i čuo na inauguraciji na tom mestu ne vidi boljeg političara u Americi za zadatak koji mu predstoji.

BIO JE TRAMPOV NAJBLIŽI SARADNIK, A SADA JE IMAO ŠTA DA KAŽE O NJEMU! Majk Pens održao oproštajni govor! /VIDEO/

- Ukoliko u narednim danima ne bude ispada poput onih koji su se desili 6. januara, Bajdenu se pruža velika šansa da počne da zaceljuje rane podeljenog društva. On je čovek koji ima izuzetno bogato političko iskustvo u Senatu i na mestu potpredsednika. Takođe, on je za 30 godina na Kapitolu postao poznat kao čovek koji nije pristalica demokratizma, nego demokratije i koji je poznat po tome da je vrlo lako uspostavljao saradnju sa republikancima, koji je navikao da radi sa obe strane „prolaza" u Kongresu. To je velika stvar - uveren je Kovačić.

Kako napominje, Bajden je u inauguracionom govoru u svega nekoliko rečenica pomenuo države van granica Amerike, čime je jasno stavio do znanja da su mu prioriteti problemi u samoj državi.

Foto: Tanjug/AP

- Mislim da će se Bajden boriti sa prioritetima, a to su domaća politička situacija i korona. Spoljnopolitički prioriteti biće obnavljanje odnosa unutar NATO-a, Evrope, kao i ponavljanje stavova prema Japanu i određenih saveznika na Bliskom istoku. Ponašanje Kine biće mu takođe na radaru, kao i svima, a kada je reč o Rusiji mislim da ona možda više neće biti dežurni krivac. Amerika će se više baviti sobom - objašnjava Jovan Kovačić.

Opcije za Trampa

Na pitanje šta u narednom periodu čeka sada već bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, koji se u oproštajnom govoru u Merilendu zahvalio svojim pristalicama i obećao da će se "vratiti u nekoj formi", Milan Krstić kaže da za njega postoji nekoliko opcija.

- Jedna je da pokuša da i dalje bude neprikosnoveni lider Republikanske partije, ali mislim da mu se za to smanjuje manevarski prostor. Druga je da pokuša da bude lider svog pokreta u okviru republikanaca ili da ponudi nekog drugog kao svog mogućeg naslednika, poput svoje ćerke Ivanke ili sina Donalda Džuniora. To bi, po mom mišljenju, možda bila i politički srećnija opcija za njega, da on tu bude prisutan kao neki politički guru. Treća opcija je da formira svoju partiju, što bi politički možda bilo najlogičnije, iz ugla toga da bi verodostojnije reprezentovalo politički sistem Amerike ako bi bilo više različitih partija na političkoj sceni. Ali mi ta opcija deluje najmanje realno iako je sa Trampom takav obrt moguć - smatra Krstić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija