• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.01.2021

08:45

ASTRA ZENEKA SMANJUJE ISPORUKU VAKCINE ZA 60 odsto zemljama EU

Vesti

ASTRA ZENEKA SMANJUJE ISPORUKU VAKCINE ZA 60 odsto zemljama EU

Podeli vest

Kompanija AstraZeneka obavestila je zvaničnike Evrpske unije da će smanjiti isporuke njene vakcine protiv korona virusa tom bloku za 60 odsto na 31 milion doza u prvom kvartalu godine zbog problema u proizvodnji, saopštio je neimenovani visoko pozicionirani zvaničnik, koji je učestvovao u pregovorima o isporuci

Kako je naveo za Rojters, očekivalo se da će kompanija isporučiti zemljama članicama EU oko 80 miliona doza vakcine do kraja marta.

Kako je dodao, kompanija je pristala da isporuči više od 80 miliona doza u drugom kvartalu, ali danas nije mogla da iznese tačne podatke o isporuci za period od aprila do juna zbog problema u proizvodnji.

On je istakao da je kompanija saopštila da je isporuka smanjena zbog problema u proizvodnji u fabrici u Belgiji, kojom upravlja njen partner Novasep.

Kompanija AstraZeneka saopštila je juče da će početne isporuke vakcine protiv korona virusa za zemlje Evropske unije, koju razvija sa Oksfordskim univerzitetom, biti niže nego što je predviđeno zbog zastoja u proizvodnji.

- Početne količine biće manje nego što je prvobitno predviđeno zbog smanjenih prinosa na mestu proizvodnje u okviru našeg evropskog lanca snadbevanja - poručio je portparol kompanije u pisanom saopštenju, odbijajući da pruži detalje.

On je dodao da će kompanija snadbeti države EU desetinama miliona doza u februaru i martu, kako bude nastavljala da povećava obim proizvodnje.

Foto: Gareth Fuller/PA Wire/Pool via REUTERS

Astrazeneka

Prethodno je nemački Bild objavio, pozivajući se na izvore iz kompanije, da je Astrazeneka obavestila Evropsku komisiju da u početku neće moći da isporuči dogovorene količine vakcine protiv korona virusa, nakon što dobije odobrenje za upotrebu u bloku, koje se očekuje krajem januara.

Austrijski sajt OE24 takođe je izvestio da postoji mogućnost kašnjenja isporuke, navodeći da je Astrazeneka prenela u četvrtak koordinatorima za vakcinaciju u EU da će planirane isporuke biti značajno niže od onoga što je bio cilj u prvom kvartalu.

Ne navodeći izvore, OE24 preneo je da je austrijski koordinator Martin Auer rekao regionalnim vlastima u zemlji da su količine za prvi kvartal smanjene na 500.000 do 600.000 doza sa ranije planiranih dva miliona.

Vakcina koju razvijaju AstraZeneka i Oksfordski univerzitet trebalo bi da dobije dozvolu za upotrebu u EU do kraja ovog meseca.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija