• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

23.01.2021

20:45

OVO JE NUKLEARNA KRSTARICA "ADMIRAL NAHIMOV"! Poseduje najsavremenije NAORUŽANJE i JEDINSTVENE borbene mogućnosti! /VIDEO/

Vesti

OVO JE NUKLEARNA KRSTARICA "ADMIRAL NAHIMOV"! Poseduje najsavremenije NAORUŽANJE i JEDINSTVENE borbene mogućnosti! /VIDEO/

Podeli vest

Nove rakete, savremena oprema, jedinstvene borbene mogućnosti, sve su to osobine nuklearne raketne krstarice "Admiral Nahimov" projekta 1144 "Orlan" koja će 2022. godine zameniti krstaricu "Petar Veliki" na poziciji komandnog broda Ruske mornarice

Kruzeri projekta 1144 "Orlan" su najveći ratni brodovi na svetu posle nosača aviona. Zapremina im je 25.800 tona, dužina – 250 metara, širina – 28,5 metara, posadu čini 760 članova.

Prvi rang

Rusija ima dva broda ovog tipa, drugi „Petar Veliki“ je u sastavu Severne flote i biće modernizovan čim "Admiral Nahimov" uđe u službu. Oba broda su naoružani do zuba i u mogućnosti su da poraze bilo koji cilj.

"Petar Veliki" nosi 20 uređaja za lansiranje protivbrodskih raketa P-700 "Granit", raketne komplekse "Osa M", "Kinžal" i S-300F, artiljeriju "Kortik" i AK-630, protivpodmornička torpeda "Metelj" i "Vodopad", raketne bacače i automatski dvocevni top AK-130.

Nuklearni pogon omogućava ovom brodu samostalnu plovidbu od dva meseca i maksimalnu brzinu od 31 čvora. Ove krstarice mogu da funkcionišu u polarnim uslovima i da štite vojno prisustvo Rusije u Arktičkom regionu.

Svi brodovi polako zastarevaju. Ako je krajem 80-ih i početkom 90-ih "Orlan" mogao da se suprotstavi bilo kom protivniku, danas je drugačija situacija. S obzirom da Rusija ima poteškoća sa izgradnjom velikih ratnih brodova prvog ranga, u Ministarstvu odbrane su rešili da modernizuju postojeće i pre svega da ih osnaže novim naoružanjem.

Platforma Protivvazduhoplovne odbrane (PVO)

"Admiral Nahimov" je počeo da se remontuje još 1999. godine, ali su radovi započeti 2013. godine, kada je Ministarstvu odobren veći budžet. Kompanija „Sevmaš“ u Severodivinsku je 2015. godine uklonila sa broda staru opremu. Završetak modernizacije je bio planiran za 2018. godinu, ali su rokovi nekoliko puta pomerani.

U maju prošle godine zamenik ministra odbrane Aleksej Krivoručko najavio je da će teška krstarica biti jedna od prvih koja će dobiti hipersonične rakete "Cirkon". Rakete lete do svojih ciljeva devet puta brže od brzine zvuka, što ih čini neuhvatljivim za bilo koji PVO sistem. Domet im je oko 1.000 kilometara. "Cirkon" je superiorniji od američkih podzvučnih protivbrodskih raketa "Harpun", čiji je domet 130 kilometara.

"Orlan" je uvek imao moćni PVO sistem.

Pre modernizacije "Nahimov" je imao ZRS S-300F "Fort", a sada će dobiti pomorsku modifikaciju protivavionskog sistema dugog dometa S-400. Ovaj kompleks može da presretne nevidljive avione i druge vazdušne ciljeve, uključujući krstareće i balističke rakete. Raketa 40N6 pogađa objekte na udaljenosti do 400 kilometara.

Pretpostavlja se da će "Admiral Nahimov" dobiti arsenal od 96 raketnih sistema PVO S-400, što će ovaj brod učiniti jednim od najzaštićenijih od vazdušnih napada na svetu.

Osamdeset ćelija 

Raketni sistem "Kortik" će biti zamenjen savremenim "Pancir-ME", a protivavionske rakete "Osa-M" novim sistemima "Redut".

Modernizacija će u najvećoj meri uticati na udarne komplekse. Pored "Cirkona", "Admiral Nahimov" će biti naoružan i protivbrodskim raketama P-800 "Oniks" i krstarećim raketama "Kalibar" dometa do 2.500 kilometara. Sve rakete će biti lansirane iz vertikalnih lansera ZS14 sa 80 ćelija, za čiju je ugradnju sa broda uklonjen kompleks P-700 "Granit".

"Granit" je svojevremeno bilo oružje brzine od tri Maha i dometa 625 kilometara. Nuklearna bojeva glava od petsto kilotona jednim udarcem može da uništi čak i nosač aviona. Ona je velikih dimenzija, duga je deset metara i teška oko sedam tona. Nove protivbrodske rakete imaju manje moćnu bojevu glavu, ali su brže i preciznije.

Planirano je da se obnovi i protivpodmorničko oružje krstarice. "Admiral Nahimov" će dobiti kompleks "Paket-NK", koji će je štiti od torpeda i podmornica na kratkim rastojanjima. Sistem ima dve vrste municije, termička torpeda MTT i raketna torpeda M-15. Prva torpeda gađaju podmornice na dubinama do 600 metara na udaljenosti do 20 kilometara. Druga vrsta torpeda presreću torpeda koja napadaju brod u dometu do 1,4 kilometra na dubini do 800 metara.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mile

pre 3 godine

ako je funkcionalan i opremljen kao njihov nosač aviona onda će ga potopiti i naša ratna mornarica koja je smeštena oko s.mitrovice . ko ne veruje neka pročita rusku analizu borbenih dejstava nosača aviona u siriji.toliko.kakav god komentar da imate i najgrđi nosač amerike je funkcionalniji i samim tim i bolji, o posadi da ne govorimo,opet,čitajte braću ruse.

Antirusofil

pre 3 godine

Stara kanta koji samo srbi odusevljuju. A SS Nimitz? Ma koja smejurija

Coa

pre 3 godine

Slika sa naslovne je pogrešna. To je ili Moskva ili sl. brod.

TT

pre 3 godine

Ako im treba 9 godina da modernizuju brod koliko bi im trebalo da ga izgrade, tjs. da nisu nesposobni za to? 90 godina? Jednu malu fregatu admiral Gorishkov su pravili preko 10 godina ..

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija